گفتگوی بالغانه زوجین با یکدیگر، حل اختلاف دور از چشم کودکان و پرهیز از برچسب زنی به یکدیگر روش صحیح حل اختلافات را به کودکان آموزش می دهد، اما جدی شدن اختلافات یا حل نکردن این مشکلات برای کودکان بسیار خطرناک است.
هرچقد هم که رابطه بین زوجین سالم باشد اما باز هم در هر رابطه ای اختلاف و دعوا اتفاق می افتد و گاهی اوقات این اختلافات از مسائلی به وجود می آیند که مشکل آن چنان بزرگی نمی باشد.
بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، اختلاف زوجین با یکدیگر بر روی روان کودک تاثیر منفی می گذارد.
دعوای زن و شوهر احتمال دارد از خشونت های فیزیکی، توهین به یکدیگر و روش هایی مانند سکوت استفاده کنند که شیوه های سمی و مخربی هستند و در طولانی مدت باعث می شوند تا به کودک از نظر عاطفی آسیب هایی وارد شود.
فایل صوتی این مطلب برای شما تهیه شده است لطفا اشتراک گذاری فراموش نشود.
چرا اختلاف والدین مشکل ساز است؟
بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است اختلاف و درگیری بین زوجین بر روی کودک تاثیر بسیاری می گذارد و حتی کودک 6 ماهه تحت تاثیر این اختلاف ها قرار می گیرد.
البته اختلاف والدین تنها بر روی کودکان کم سن و سال موثر نیست، بلکه با توجه به تحقیقات انجام شده می توان گفت که فرزندان تا سن 20 سالگی بر وجود اختلاف بین والدین حساس هستند.
با توجه به نتیجه این تحقیقات می توان گفت که فرزندان در هر سنی، از نوزادی تا اوایل بزرگسالی تحت تاثیر اختلافات و روش والدین برای حل این اختلافات قرار می گیرند.
پیشنهاد مشاور: علت جر و بحث های خانوادگی و بی احترامی فرزندان به والدین
تاثیرات منفی جر و بحث و دعوای والدین مقابل کودکان
در هر خانواده ای اشخاصی هستند که عقاید و باور های آن ها با دیگر اعضا متفاوت می باشد و می توانند آرامش خانواده را به صورت موقت از هم بپاشند، اما قبل از هر کاری باید فکر کرد که این اختلاف ها و اتفاقات چه تاثیر منفی بر روی کودکان می گذارد.
اضطراب عاطفی
خانواده هایی که در مقابل کودکان جر و بحث و مشاجره می کنند، باعث می شوند تا نوعی اضطراب و استرس به کودکان وارد شود. دعوا و مشاجره در بین والدین تاثیرات منفی از لحاظ عاطفی در کودک ایجاد می کند و کودک ممکن است احساس ناامنی پیدا کند.
احساس ناامنی به وجود آمده در کودک باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند استرس و اضطراب می شود و کودک به احتمال زیاد از افسردگی نیز رنج می برد.
پرخاش از تاثیرات منفی دعوای والدین
خانواده هایی که در مقابل کودکان دعوا می کنند به طور غیر مستقیم به کودک یاد می دهند که برای حل مشکلات باید پرخاشگر بوده و دعوا و مشاجره کنند.
همچنین کودکان یاد می گیرند از طریق دعوا مشکلاتشان را حل کنند و در نتیجه روابط آن ها با دیگران شکست خورده و کودک شخصیت پرخاشگری خواهند داشت.
شکست در روابط
کودکان معمولا روابط خود را از پدر و مادر یاد می گیرد و سعی می کنند مانند آن ها رفتار کنند.
اگر شما به طور مداوم با یکدیگر در حال جر و بحث هستید به احتمال زیاد کودکتان در آینده همین رفتار را به کار می گیرد.
در نتیجه به دلیل رفتار نامناسب شما هنگام مشاجره، کودک تان در آینده دچار مشکلاتی خواهد شد و در رابطه اش ممکن است دچار شکست شود.
مشکلات جسمی از تاثیرات جر و بحث والدین
کودک هنگامی که دعوای پدر و مادرش را می بیند، احساس اضطراب، افسردگی و درماندگی پیدا می کند و این احساسات منفی بر روی سلامتی آن ها تاثیر می گذارد و اثرات آن بر روی کودکان متفاوت می باشد.
بعضی از کودکان ممکن است کم اشتها شوند ولی بعضی دیگر باعث رو به پرخوری بیاورند که تمام این موارد بر روی سلامتی جسمی فرد تاثیر بسیاری دارد.
خواب ناآرام
مشاجرات و اختلافات والدین بر روی خواب کودک تاثیر منفی می گذارد و باعث می شود تا کودک خواب آرامی نداشته باشد و زود رنج و بهانه گیر شود.
البته کم خوابی یا بدخوابی در افسردگی و اضطراب نیز تاثیر گذار است.
ناتوانی در تمرکز برای مطالعه و افت تحصیلی
دعوای والدین در مقابل فرزندان باعث می شوند تا برای کودک مشغله ذهنی به وجود آید و فکرش درگیر مشاجره پدر و مادرش باشد.
در این شرایط کودک نمی تواند تمرکز لازم بر روی درس هایش را داشته باشد، افت تحصیلی خواهد داشد و قدرت تمرکز او پایین می آید.
اعتماد به نفس پایین
کودکانی که شاهد دعوای پدر و مادرشان هستند، احساساتی مانند گناه، خجالت، بی ارزشی و ناامیدی را تجربه می کنند. علاوه بر این دعوای والدین باعث می شود تا کودک اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و نسبت به هم سن و سالان خود عزت نفس کمتری داشته باشد.
مشکلات ارتباطی با همسالان
مشاجرات والدین باعث می شود که کودکان اخلاق نامناسب و رفتارهای ناپسندی داشته باشند، در این صورت کودک ممکن است غمگین، مشوش، پرخاشگر و لجباز شود و نتواند با دوستانش رابطه درستی برقرار کند.
اگر این موضوع تحت درمان قرار نگیرد تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا می کند.
والدینی که در حضور کودک به مشاجره و جر و بحث می پردازنند ممکن است نشانه های زیر را در فرزندشان مشاهده کنند، دقت داشته باشید که این نشانه ها در کودکان متفاوت به شکل های مختلفی بروز پیدا می کند:
- در همان اوایل دعوای پدر و مادر شروع به گریه و زاری می کند یا از والدین خواهش کند که دعوا را تمام کنند.
- هنگامی که والدین با یکدیگر دعوا می کنند کاملا ساکت می شوند.
- به گونه ای با دیگران رفتار می کند انگار دچار ترس شده و احساس ناامنی دارد.
- کودک هنگامی که مشاجره و دعوا به وجود می آید کاملا می ترسند.
- کودک نمی تواند با همسالانش رابطه دوستانه برقرار کند و همیشه با آن ها دعوا می کند و با آن ها قدرت سازش ندارد.
- رفتاری ناپسند و ضد اجتماعی از خود نشان می دهد.
- رفتار هایی که از خود نشان می دهد نشانه های غیر طبیعی و نامناسب را دارد.
- زمانی که پدر و مادر با یکدیگر دعوا می کنند علائمی مانند خجالت زدگی را از خود نشان می دهد.
- از نظر روحی و روانی برای کودک مشکلاتی به وجود می آید و نشانه های افسردگی را دارد.
- در مدرسه قدرت تمرکز نداشته، ضعیف عمل می کند و نمی تواند مانند هم کلاسی هایش در فعالیت های گروهی شرکت کند.
- همیشه تمایل دارد از والدینش دور باشد.
- بیشتر اوقات مشکلاتی مانند سردرد، دل درد دارد و از مشکلات سلامتی و کمبود توجه رنج می برد.
نکته : اگر کودک شاهد دعوا و درگیری والدینش نباشد و تنها تنش و اضطراب مشاجره ها را در خانه حس کند نیز احتمال دارد که علائم بالا در او نشان داده شود.
پیشنهاد مشاور: توصیه روانشناسی دعوای زناشویی زن و مرد
مواردی که باید هنگام دعوا در مقابل کودکان به یاد داشته باشیم؟
شما باید در هنگام دعوا و مشاجره موضوعات زیر را در نظر بگیرید و مطالب بیان شده را آنقدر بخوانید که ملکه ذهنتان شود.
در هنگام دعوا این نکات را در نظر بگیرید:
- هنگام دعوا شما و همسرتان نباید با الفاظ بد و رکیک یکدیگر را مورد خطاب قرار دهید یا سر یکدیگر داد بزنید، همچنین در هنگام مشاجره از تهدید یکدیگر بپرهیزید زیرا بر روی کودکتان تاثیرات منفی خواهد گذاشت.
- کاملا طبیعی می باشد که زوجین در مورد بعضی مسائل با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند اما آن ها نباید کودکان را دخالت دهند و از او بخواهند نظر درست را انتخاب کند.
- سعی کنید در هنگام جر و بحث جلوی صدای بلند یکدیگر را بگیرید و یکدیگر را به آرامش دعوت کنید و از به وجود آمدن مشکلات جدی خودداری کنید.
- هرگز دعوای خود را طولانی نکنید و اگر دعوای شما به جایی رسید سعی کنید سکوت کنید و در زمان دیگری با یکدیگر به بحث بپردازید.
- فرزندان خود را در موقعیتی قرار ندهید که مجبور باشند از یکی از والدین طرفداری کنند.
- برای این که حرف های خود را به همسرتان بزنید فرزندان را واسطه قرار ندهید.
- اگر موضوع دعوا فرزندتان می باشد او را مورد سرزنش قرار ندهید.
- از فرزندتان توقع نداشته باشید تا دعوای شما را قضاوت کنند و نقش قاضی داشته باشند.
- برای این که حرف های همسر تان را بشنوید از فرزندتان استفاده نکنید.
- هنگامی جر و بحث همسرتان را تهدید به ترک منزل نکنید زیرا این کار بر روی روح و روان کودک تاثیرات منفی می گذارد و آرامش و امنیت روانی کودک را از بین می برد.
- مطمئن شوید که همسرتان درگیر دعوا و جر و بحث نشده است.
- طوری رفتار نکنید که کودک میان شما و همسرتان بماند و مجبور شود از بین شما دو نفر یکی را انتخاب کند زیرا این موضوع به او احساس شکست می دهد.
- سعی کنید خودتان را در مقابل کودک تان کنترل کنید و فحاشی نکنید زیرا او یاد می گیرد و هر موقع که با مشکلی رو به رو شود شروع به فحاشی می کند.
- کشمکش ها و مخالفت ها در زندگی مشترک وجود دارد اما طرز مدیریت کردن آن مهم می باشد تا بر روی خودتان و اطرافیان تاثیر منفی نگذارد.
- حتما پس از دعوا با کودک خود صحبت کنید و به او اطمینان دهید که هرگز او را ترک نمی کنید و تنها یک اختلاف نظر کوچک میان شما و همسرتان وجود داشته است.
در هنگام اختلاف با همسرتان بهتر است چه اقداماتی انجام دهید؟
- اگر صحبت شما به دعوا و مشاجره کشیده شد، مانع از حضور کودکان در آن محل شوید. ( می توانید او را به خانه مادربزرگ یا یک شخص معتمد بفرستید)
- برای این که آرامش خانواده را حفظ کنید سعی کنید رفتارتان را کنترل کنید و گذشت داشته باشید.
- برای این که خانواده و فرزندتان رشد و سلامت خوبی داشته باشند مهارت های ارتباطی موثر را بیاموزید.
- زمانی را اختصاص به کودکان دهید و با آن ها در مورد نگرانی ها و اضطراب شان درباره این مشاجرات صحبت کنید.
- سعی کنید که کودکان با پدربزرگ و مادربزرگ شان روابط خوبی داشته باشند و روابط آن ها را تقویت کنید، این کار باعث می شود تا کودکان در هنگام مشاجره آسیب کمتری ببینند.
- هنگام جر و بحث و مشاجره به فرزندتان بگویید که مشکل میان شما و همسرتان می باشد و با گفت و گو حل خواهد شد و آن ها را دوست دارید.
- اگر با همسرتان دچار اختلاف شده اید دلیلی نمی شود تا در مورد مسائلی که به فرزندتان مربوط می شود همکاری نداشته باشید.
اگر از یکدیگر جدا شده اید
برای آینده کودک تان مسئولیت پذیر باشید و اختلاف ها را کنار بگذارید. سعی کنید بیشتر از قبل به کودکان محبت کنید زیرا او به حمایت و محبت شما نیاز دارد و در صورتی که مورد حمایت شما قرار نگیرد با مشکلات روحی و آسیب های زیادی روبرو خواهد شد.
زمانی که والدین از یکدیگر طلاق می گیرند باید بازهم باید به کودک خود اهمیت بدهند، این کار باعث افزایش اعتماد به نفس کودک می شود.
والدین باید در حضور کودک یکدیگر را تخریب نکنند زیرا کودک به هر دو آن ها علاقه دارد.
واکنش کودکان هنگام مشاجره والدین چیست؟
- زمانی که کودکان در معرض مشاجره و دعواهای والدین قرار می گیرند احساس ترس و ناامنی می کنند.
- کودکان نمی دانند که چه واکنش هایی را از خود نشان دهند و به همین دلیل ساکت، آرام و سردرگم می شوند.
- کودکان نو پا زمانی که والدین شان را در حال دعوا و مشاجره می بینند شروع به گریه می کنند.
- بسیاری از کودکان در زمان بازی رفتار خواهر و برادرشان را تقلید می کنند و همچنین ممکن است رفتار والدینشان را تقلید کرده و زورگویی و قلدر بازی در آورند.
- برخی از کودکان ممکن است از لحاظ جسمی به خود آسیب وارد کنند و رفتاری ناپسند و بی رحمانه با حشرات و حیوانات خانگی داشته باشند.
- برخی از کودکان از رفتار والدینشان بسیار عصبانی می شوند و عصبانیت و پرخاشگری خود را به والدین منتقل می کنند.
- برخی از کودکان خودشان را مقصر این دعواها و جر و بحث می دانند.
- بعضی از کودکان هنگام دعوا به فرار از خانه فکر می کنند و ترجیح می دهند در هر مکانی خارج از خانه باشند و خانه دوستان، مدرسه و غیره را برای این کار انتخاب می کنند.
شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره خانواده" مرکز مشاوره خانواده ستاره " تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.
دیدگاه خود را بنویسید