تکنیک های بازی درمانی (درمان بدون عوارض را تجربه کنید)
با تکنیک های بازی درمانی آشنا شوید. بازی درمانی نوعی از درمان است که عمدتا برای کودکان استفاده می شود، کودکان ممکن است نتوانند احساسات خود را پردازش کنند یا مشکلات خود را به والدین یا سایر بزرگسالان بگویند.
درمانگران آموزش دیده می توانند از زمان بازی برای مشاهده و درک مشکلات کودک استفاده کنند. سپس درمانگر می تواند به کودک در کشف احساسات و مقابله با آسیب های حل نشده کمک کند. از طریق بازی، کودکان می توانند راه های جدید برای کنار آمدن با مشکلات و بیان احساسات خود را بیاموزند.
بازی درمانی، می تواند به کودکان در برقراری ارتباط، کشف افکار و عواطف سرکوب شده، رفع آسیب های حل نشده و رشد شخصی کمک کند.
علوم اعصاب و اهمیت بازی درمانی
اگرچه بازی معمولاً به عنوان راهی برای استراحت افراد، به ویژه كودكان تلقی می شود، اما تحقیقات علمی ثابت كرده است كه بازی یك عامل اساسی برای رشد سالم كودك است. مطالعات نشان می دهد که نوزادان تازه متولد شده دارای میلیاردها سلول مغزی هستند.
با این وجود، این سلول های جوان فاقد ارتباط های پیچیده عصبی هستند که مشخصه مغز انسان بالغ است. علوم اعصاب نشان داده است که بیشتر رشد مغز در 5 سال اول زندگی کودک اتفاق می افتد و بازی به طور قابل توجهی در ایجاد ارتباطات بین سلول های عصبی نقش دارد.
این پیوندهای عصبی نقش اصلی در زمینه های اصلی زندگی کودک مانند یادگیری، رشد اجتماعی، و رشد عاطفی دارد.
بازی درمانی چگونه کار می کند؟
هنگامی که کودکان مسائل نامطلوبی را تجربه می کنند، اغلب رفتارهای نامناسبی بروز می دهند و ممکن است به کمک نیاز داشته باشد، اما ممکن است کودک قادر به گفت و گو در این زمینه نباشد.
تصور می شود بازی درمانی یکی از سودمندترین راه ها برای کمک به کودکانی است که چالش های عاطفی یا رفتاری را تجربه می کنند.
اگرچه این روش می تواند برای افراد در هر سنی مفید باشد، اما بیش تر برای کودکان زیر 12 سال طراحی شده است. یک جلسه معمولی بازی درمانی ممکن است 30-45 دقیقه طول بکشد و فقط با یک کودک یا به صورت گروهی انجام می شود.
در طول بازی درمانی، درمانگر یک محیط راحت و ایمن را ایجاد می کند که در آن به کودک اجازه داده می شود تا حد امکان بازی کند.
از این نوع مشاوره غالباً به عنوان اتاق بازی یاد می شود و مجهز به مجموعه ای از اسباب بازی هایی است که به طور خاص انتخاب شده اند و هدف آن تشویق کودک به بیان احساسات و بروز رفتارهای سالم تر است. این به درمانگر اجازه می دهد تا در مورد افکار و عواطف خاصی که بیان آن برای کودک دشوار یا غیرممکن است را درک کند.
اسباب بازی درمانی
اسباب بازی هایی که در بازی درمانی استفاده می شوند ممکن است شامل یک جعبه ماسه، مواد هنری، لگو، اسباب بازی های ساختمانی، لباس، حیوانات شکم پر، عروسک، خانه عروسکی با مبلمان مینیاتور، وسایل ورزشی و سایر بازی ها باشد. درمانگر همچنین ممکن است از ابزارها و تکنیک هایی مانند قصه درمانی، موسیقی، رقص و حرکت، نمایش و تجسم خلاق استفاده کند.
هنگام بازی، کودک کم تر محدود می شود و استعداد بیشتری برای به اشتراک گذاشتن احساسات خود دارد. چگونگی تعامل کودک با انواع مختلف اسباب بازی ها و تغییر رفتار آن ها از جلسه ای به جلسه دیگر می تواند موارد زیادی را نشان دهد. کودک ممكن است از بازی برای كنترل ترس و اضطراب، به عنوان مكانیسم تسكین دهنده یا برای بهبودی و حل مشكل استفاده كند.
در برخی مواقع، درمانگر ممکن است والدین، خواهر و برادرها یا سایر اعضای خانواده را به بازی درمانی بیاورد. این کار می تواند به حل تعارضات، بهبود و پویایی خانواده کمک می کند.
درمانگران در درمان مستقیم به طور معمول به وسیله بازی های مشاهده شده از کودکبرنامه های درمانی و فعالیت های دیگر را برنامه ریزی می کنند.
اما درمانگران در روش غیرمستقیم فقط موضوعات را زیر نظر دارند ولی طرحی برای بهبود کودک ندارند.
بازی درمانی برای بزرگسالان
از بازی درمانی می توان برای درمان مشکلاتی که نوجوانان و بزرگسالان با آن روبرو می شوند نیز استفاده کرد. در بزرگسالی، اکثر مردم توانایی خود را در کشف بازی ها از دست داده اند.
از بازی درمانی می توان برای درمان مشکلات زیر در کودکان یا بزرگسالان استفاده کرد:
- استرس پس از سانحه
- جنون
- غم و اندوه
- وسواس و رفتارهای اجبار
- کمبود توجه و بیش فعالی
- مسائل خلقی
- اختلال طیف اوتیسم
- مدیریت خشم
- اضطراب
- افسردگی
- مسائل مربوط به رشد
- رشد عاطفی دستگیر شده
فواید بازی درمانی
طبق تحقیقات انجام شده، 71 درصد كودكانی كه از بازی درمانی استفاده می کنند، تغییرات مثبتی داشته اند. برخی از مزایای بالقوه بازی درمانی عبارتند از:
- پذیرش مسئولیت بیشتر در مورد برخی رفتارها
- کسب مهارت های خلاقانه حل مسئله
- احترام به خود
- همدلی و احترام به دیگران
- کاهش اضطراب و استرس
- کسب توانایی بیان کامل احساسات
- مهارت های اجتماعی قوی تر
- روابط خانوادگی قویتر
به خاطر داشته باشید که اگر کودک شما بیماری روحی یا جسمی داشته باشد، بازی درمانی جایگزین دارو یا سایر روش های درمانی نمی شود. از بازی درمانی می توان به تنهایی یا در کنار سایر روش های درمانی استفاده کرد.
نمونه هایی از بازی درمانی
ما تکنیک های بازی درمانی را در هفت دسته طبقه بندی کرده ایم که شامل موارد زیر می شوند:
- قصه گویی
- مهارت های بیان
- بازی های رقابتی
- عروسک بازی
- وسایل و اشیا اسباب بازی
- بازی گروهی
- سایر تکنیک ها
اولین تکنیک یا قصه گویی خود شامل بازی های فراوانی می شود که کاربرد روش های مختلف را برای افزایش بیان کلامی در کودکان نشان می دهد.
دومین تکنیک یا مهارت های بیان نیز شامل چندین بازی می شود که مربوط به وسایل مختلف برای استفاده از آن مهارت میشود تا کودک بتواند بهتر با مشکلات روان شناختی کنار بیاید.
در تکنیک بازی های رقابتی از بازی های رقابتی استفاده می شود تا کودک بتواند خود را در محیطی لذت بخش و بدون تهدید بیان کند.
تکنیک عروسک بازی
این تکنیک به بیان عواطف متعارض کمک می کند و بیان احساس را برای کودک آسان تر می کند.
تکنیک وسایل و اسباب بازی
استفاده از اسباب بازی، اینکه کودک چگونه با آن کار می کند و چه پیشرفتی در استفاده از آن ها دارد نیز مهم می باشد.
تکنیک بازی گروهی
این تکنیک شامل روش ها و تکنیک های بازی درمانی در موقعیت های گروهی است که باعث می شود کودک تعامل با دیگران را بیاموزد و بهتر احساسات خود را بیان کند.
سایر تکنیک ها
این تکنیک ها دسته بندی خاصی ندارند اما می توانند فواید زیادی برای کودک به همراه داشته باشد.
در مقالات دیگر به بررسی این روش ها پرداخته می شود و بازی های متفاوتی هم برای هر تکنیک ذکر می شود. به طور مثال حتما پیش آمده است که کودک شما خواب بد یا کابوس ترسناکی دیده باشد اگر این اتفاق به صورت مکرر بیفتد ممکن است نگران کننده باشد.
کودکانی که مشکلات زیادی مانند طلاق را تجربه می کنند بیش تر درگیر این مشکل می شوند در حقیقت هیجان، اضطراب و ترسی که در طول روز دارند در شب خود را نشان می دهد.
تکنیکی که در مقالات دیگر به آن می پردازیم و "تکنیک ترسیم رویای بد" نام دارد می تواند به شما کمک کند تا این مشکل را حل کنید.
به خاطر داشته باشید که کودک به طور معمول متوجه پیامد رفتارهای خود نمی شود و به همین دلیل ممکن است والدین خود را عصبی کند، سعی کنید مشکلات کودک خود را درک کنید و به هیچ عنوان آن را سطحی در نظر نگیرید.
اگر که در زمینه بازی درمانی نیاز به راهنمایی و همراهی مشاور دارید می توانید از مشاوران مجرب و متخصص مرکز مشاوره ستاره با شماره 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 راهنمایی و مشاوره تخصصی دریافت کنید.