دلبستگی به معنای ایجاد پیوند عاطفی عمیق با دیگران و احساس امنیت در رابطه است که تحت تاثیر تجربیات اولیه کودکی در فرد شکل می گیرد و روابط آینده او را تحت الشعاع خود قرار می دهد. در این مقاله به سوال های خواستگاری وابستگی پرداخته شده است که باید پیش از ازدواج از همسر خود بپرسید.
دلبستگی عاطفی ایمن، قبل از ازدواج باعث انتخاب درست و منطقی توام با احساسات مثبت می شود و بعد از ازدواج نیز، باعث تحکیم روابط زناشویی می شود.
برخی به اشتباه دلبستگی را با وابستگی یکی می دانند و هر دوی آن ها را به یک شکل تفسیر و تعریف می کنند در صورتی که چنین برداشتی کاملا اشتباه است، دلبستگی یک احساس سالم و مثبت است که فرد به واسطه این احساس، دنیا و افراد را اطمینان بخش می بیند و احساس خوبی از رابطه دریافت می کند اما وابستگی به معنای اتکای بیش از حد به دیگران و ترس از دست دادن آن ها است.
در ادامه مقاله در مورد دلبستگی پیش و پس از ازدواج صحبت می کنیم و همزمان آن را با وابستگی مقایسه می کنیم.
پیشنهاد مشاور: سوالات خواستگاری مربوط به خانواده که باید پرسیده شود
دلبستگی پیش از ازدواج
معمولا افراد قبل از ازدواج، به قصد کسب شناخت بیشتر تصمیم به برقراری رابطه و تعامل می گیرند و سعی می کنند در طی این مدت از همه جهات هم دیگر را مورد بررسی قرار دهند. برای اینکه بتوانیم انتخاب درستی داشته باشیم ارتباط قبل از ازدواج امری کاملا ضروری است. این دوره بهتر است بین 6 تا 9 ماه طول بکشد و افراد به اندازه کافی با یکدیگر تعامل داشته باشند.
فایل صوتی و پادکست صوتی این مطلب
طبیعی است که در طول این مدت به مرور بین دختر و پسر احساسی شکل می گیرد، این احساس می تواند احساس دلبستگی باشد، احساسی خوشایند که فرد به مرور زمان آن را به دست می آورد و ممکن است با توجه به برداشت های خود از طرف مقابل، به مرور به این نتیجه برسد که می تواند در کنار این فرد احساس آرامش را تجربه کند.
وابستگی پیش از ازدواج
همانطور که در مقدمه اشاره کردیم دلبستگی با وابستگی بسیار متفاوت است. هر چند که احساس وابستگی به افراد نزدیک خانواده، دوستان، همکاران و شریک عاطفی خود امری طبیعی است اما گاهی این وابستگی شدت زیادی دارد و باعث مختل شدن انتخاب، تصمیم گیری و عملکرد فرد می شود.
تصور کنید که دختر و پسری به قصد آشنایی قبل از ازدواج وارد رابطه می شوند و برای اینکه بتوانند به شناخت کافی و مطلوب از یکدیگر دست پیدا کنند طبق توصیه همیشگی 6 تا 9 ماه در ارتباط باشند، اگر یکی یا هر دوی این افراد دارای شخصیت وابسته ای باشند خیلی سریع در ابتدای رابطه، بدون اینکه شناختی از هم کسب کنند نسبت به یکدیگر وابسته می شوند و در این جا تفاوت دلبستگی و وابستگی پیش از ازدواج مشخص می شود: در دلبستگی پیش از ازدواج، فرد به مرور و به واسطه شناختی که از فرد به دست می آورد نسبت به فرد مقابلش احساس دلبستگی می کند.
پیشنهاد مشور:ازدواج برای فرار از تنهایی | راه حلی نجات دهنده یا غلط
ولی در وابستگی، قبل از اینکه این شناخت به دست بیاید فرد احساس وابستگی می کند، به همین دلیل در وابستگی، قدرت تصمیم گیری درست از فرد گرفته می شود و فرد بدون اینکه بتواند دیدگاه منطقی و معقولانه ای نسبت به شرایط داشته باشد و بدون اینکه فرد مقابل را با توجه به معیارهایش بسنجد تصمیم به ازدواج با او می گیرد، در اکثر مواقع فرد می داند که ریسک انتخابش بالاست و ایرادهایی در فرد مقابل وجود دارد اما چون شخصیت وابسته ای دارد و از تمام کردن رابطه می ترسد سعی می کند واقعیت را تحریف کند و به هر قیمتی با فرد مقابل خود ازدواج کند، اما فردی که شخصیت وابسته ای نداشته باشد و دارای دلبستگی ایمن باشد بدون اینکه ترس از تنها ماندن و رها شدن داشته باشد، اگر در ارتباط قبل از ازدواج خود مواردی را مشاهده کند که احتمال دهد این موارد مشکل آفرین باشند، سعی می کنند با دقت بیشتری این موارد را بررسی کند و اگر متوجه شود که فرد مقابل انتخاب درستی نیست تصمیم به قطع رابطه می گیرد با اینکه می داند ممکن است مدتی را تحت فشار روانی قرار بگیرد.
دلبستگی پس از ازدواج
دلبستگی پس از ازدواج لازمه حفظ زندگی مشترک است. احساس دلبستگی به همسر باعث می شود که فرد خود را در یک رابطه ایمن تصور کند و بدون اینکه ترس از دست دادن را تجربه کند از بودن در کنار همسر خود لذت می برد و به رشد و بالندگی خود در این رابطه توجه می کند.
فردی که احساس دلبستگی به همسر خود داشته باشد به همسر خود اطمینان دارد، به اندازه کافی با همسر خود احساس صمیمیت می کند، احساس دوست داشته شدن از طرف همسرش را باور دارد، معتقد است که برای حفظ رابطه خود با همسرش نیاز است که هر دو باهم تلاش کنند و مسیر مشترکی را طی کنند. چنین فردی نیازی به چک کردن مداوم همسرش ندارد و معتقد است که در زندگی شخصی حریم خصوصی باید حفظ شود و توجه به اهداف فردی در راستای اهداف مشترک اهمیت دارد.
پیشنهاد مشاور: چرا برخی مجرد می مانند؟ دلایل روانشناختی
زن و شوهری که نسبت به هم احساس دلبستگی دارند نیازهای عاطفی یکدیگر را به خوبی ارضا می کنند و در کنار ارضای نیازهای عاطفی یکدیگر به دیگر نیازهای مشترکشان توجه می کنند.
این افراد با وجود دلبستگی که نسبت به یکدیگر دارند در زمان هایی که از هم دور هستند دلتنگ یکدیگر می شوند و برای دیدن هم مشتاق هستند اما عملکردشان مختل نمی شود و بازهم به صورت مستقل می توانند به کارهای روزمره و شخصی خود برسند. در واقع دلبستگی بعد از ازدواج به همسر، نه تنها مانع پیشرفت نمی شود بلکه رشد و پیشرفت افراد را تضمین می کند.
وابستگی پس از ازدواج
وابستگی پس از ازدواج اگر بیش از حد باشد می تواند برای فرد بسیار آزاردهنده باشد و هم برای فرد وابسته و هم برای فرد مقابل شرایط طاقت فرسایی را ایجاد کند.
فردی که شخصیت وابسته داشته باشد خود را بسیار شخص ضعیفی قلمداد می کند و اینطور تصور می کند که بدون وجود همسر خود هیچ است.
او مدام ترس از دست دادن همسرش را دارد به همین دلیل کوچکترین نشانه ای را تهدیدی مبنی بر رها شدن توسط همسرش قلمداد می کند.
او با چک کردن مداوم همسر خود احساس آرامش می کند ولی این آرامش مدت زمان کوتاهی دوام می آورد.
فرد وابسته در نبود همسر خود توان خود را برای انجام کارهای شخص اش از دست می دهد و به نوعی عملکردش به طور کامل مختل می شود به همین دلیل چنین رابطه ای در عین حال که برای فرد بسیار آزاردهنده است، بسیار ارزشمند نیز هست و فرد سعی می کند این رابطه را با چنگ و دندان حفظ کند.
او معمولا به اهداف شخصی خود توجهی ندارد و در واقع خود را فراموش کرده است.
گاهی ترس از دست دادن باعث می شود که فرد روابط خود را بسیار محدود کند و تنها خواسته اش این باشد که مدام در کنار همسرش باشد و البته این انتظار را نیز از همسر خود دارد و در چنین شرایطی همزمان با مختل شدن عملکرد خود شخص وابسته، عملکرد همسرش نیز مختل می شود.
اینگونه افراد ممکن است بارها این فکر را با خود مرور کنند که در صورت نبود همسرشان می میرند و توان ادامه زندگی را ندارند.
رابطه ای که توام با وابستگی بیمارگون باشد نه تنها باعث پیشرفت افراد نمی شود بلکه باعث بازماندن افراد از رشد و پیشرفت می شود.
پیشنهاد مشاور: 10 راه برای مدیریت موثر بحث با همسر
سوالات وابستگی در جلسه خواستگاری
سوالات زیر از نمونه سوالات وابستگی هستند که باید در جلسات خواستگاری از همسر آینده خود بپرسید:
- وقتی می خواهی از کسی که با او هستی اطمینان دوباره ای دریافت کنی و آن را دریافت می کنی، معمولا این کار تغییر ماندگاری ایجاد می کند یا فقط در همان لحظه رضایت بخش است؟
- اگر شریک زندگی ات پیغامی را که برایش فرستاده ای اندکی بیش از حد معمول بی پاسخ بگذارد واکنش تو چیست؟
- کدام یک از جملات زیر در مورد تو صدق می کند؟
- اگر از هم جدا شویم، غمگین می شوم اما می توانم با آن کنار بیایم.
- اگر از هم جدا شویم، فرو می پاشم.
- تصور من این است که همیشه با هم خواهیم بود.
- وقتی شریک زندگی ام خلوت بیش تری می خواهد معنایش این است که...
- وقتی من به خلوت شخصی ام نیاز دارم معنایش این است که...
- در رستوران شریک زندگی ات دستش را پیش می آورد و دست تو را در دست می گیرد، در این هنگام آرزو می کنی:
- که او این کار را بیش تر انجام دهد
- که خودت این کار را بیش تر انجام دهی
- که دیگر این کار را انجام ندهد
- که کم تر خجالت می کشیدی
- فکر می کنی اگر شریک زندگی ات تو را بیش تر بشناسد، بیش تر دوستت خواهد داشت یا کم تر؟ چرا؟
- چه چیز هایی باعث می شود فکر کنی که «این آدم خیلی وابسته است»؟
- تجربه رابطه با کسی که وابسته است چه تاثیری روی تو دارد؟
- دوست داری کدام یک از جمله های زیر را بیش تر از همسرت بشنوی؟ « سعی می کنم یاد بگیرم که....»
- نسبت به خودم کم تر سخت گیری کنم.
- بهتر بتوانم در تنهایی وقت بگذرانم.
- بتوانم نیازهای واقعی ام را صریح تر بیان کنم.
- در چه هنگامی شریک زندگی ات را بیش تر دوست داری؟ این فهرست را به ترتیب اهمیت مرتب کن:
- وقتی از تو تعریف می کند.
- وقتی برای تو غذایی می پزد.
- وقتی به تو هدیه ای می دهد.
- وقتی برای تو وقت می گذارد.
- وقتی جسما گرم و محبت آمیز رفتار می کند.
- وقتی با شریک زندگی ات از مشکلات و اضطراب هایت حرف می زنی چه واکنشی نشان می دهد؟ این واکنش او در تو چه احساسی ایجاد می کند؟
- دوست داری که همسرت تو را با چه نام هایی صدا بزند؟
- ·«فکر می کنم از بعضی جهات آدم آسی دیده ای هستم.» آیا شنیدن این حرف از شریک زندگی تان شما را می ترساند یا شما را به او نزدیک تر می کند؟
- بعد از مدت ها که کسی را می خواهید احساس می کنید که او نیز به شما علاقه مند است. این امر چه احساسی را در شما ایجاد می کند؟
- کدام یک از ترس های زیر شریک زندگی ات را بیش تر آزار می دهد؟
- ترس از ابراز عواطف
- ترس از بی ارزش بودن
- ترس از اینکه او را ترک کنی
- ترس از تصمیم گیری
- ترس از دست دادن کنترل
- ترس از اشتباه کردن
راه درمان وابستگی چیست؟
افراد شخصیت وابسته برای اینکه بتوانند روابط خود را ترمیم و بهبود ببخشند نیازمند این هستند که به فرد متخصص مراجعه کنند و روند درمانی خود را طی کنند، اینگونه افراد باید بدانند که چنین رفتاری نه تنها باعث تداوم و حفظ زندگی مشترکشان نمی شود بلکه به مرور می تواند باعث دلزدگی و سرد شدن و فاصله گرفتن همسرشان شود.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم نوع مراقبت والدین از کودک و تجربیات اولیه دوران کودکی می تواند سبب ایجاد دلبستگی ایمن یا ناایمن در فرد شود.
هر چقدر که والدین بتوانند توجه مثبت نامشروط (بی قید و شرط) نسبت به فرزندان خود داشته باشند و بتوانند نیازهای عاطفی فرزندشان را در دوره کودکی به بهترین وجه ارضا کنند در ایجاد احساس دلبستگی ایمن در فرزندشان موفق تر خواهند شد و منجر به این می شوند که کودک دنیا را جای امنی برای زندگی ببیند و در تفسیر افراد، دیدگاه واقع بینانه ای داشته باشد، در مقابل توجه مشروط به فرزند و عدم ارضای درست نیازهای عاطفی کودک منجر به دلبستگی ناایمن در فرد می شود، به این صورت که فرد دیدگاه منفی نسبت به جامعه و انسان های آن دارد.
پیشنهاد مشاور: ده راه برای داشتن زندگی مشترک موفق
اینگونه افراد چون در کودکی توجه کافی را از والدین خود دریافت نکرده اند و یا در صورت بروز اشتباه، توسط والدینشان تهدید شده اند و جمله دوستت ندارم را شنیده اند در بزرگسالی نیز از اشتباه کردن و دوست نداشته شدن و از دست دادن فرد مهم زندگی شان می ترسند.
با این تفاسیر متوجه می شویم که تجربیات دوران کودکی نقش بسیار مهمی در روابط عاطفی فرد در آینده و زندگی زناشویی او دارد و اگر والدینی به طور ناخودآگاه و ناخواسته و یا اینکه عمدا، دچار احساس ناامنی در فرد شده اند، او باید نسبت به این مسائل آگاه باشد و برای ترمیم شخصیت خود تلاش کند و تسلیم جبر و شرایط نشود.
در کنار درمان اصلی به کمک روان درمانگر، راهکارهای زیر تا حدود زیادی می تواند به فرد وابسته کمک کند:
به رفتارهای مخرب خود بیشتر دقت کنید
برای اینکه بتوانید به خودتان کمک کنید باید سعی کنید آگاهانه رفتار کنید و رفتارهای تخریب گرانه خود و شرایطی که در آن احساس وابستگی تان شدت پیدا می کند را شناسایی کنید. اگر بتوانید این رفتارها و شرایط را شناسایی کنید سعی می کنید کنترل بیشتری روی رفتار خود داشته باشید و کمتر خودتان را در شرایط آسیب زا قرار دهید.
به علاقمندی های خود توجه کنید
این کار در ابتدا شاید کمی سخت باشد، اما اگر برای شناخت علاقمندی های خودتان و توجه به آن ها تلاش کافی را به کار بگیرید به مرور می توانید مستقل از همسرتان عملکرد بهتری داشته باشید.
حریم شخصی تان را حفظ کنید
حفظ حریم شخصی به معنای فاصله گرفتن از همسر و فروپاشی رابطه زناشویی نیست، بر عکس اگر شما بتوانید حریم شخصی خودتان را حفظ کنید و به حریم خصوصی همسرتان نیز احترام بگذارید و زمان هایی را برای انجام کارهای شخصی و رسیدگی به روابط فردی خودتان اختصاص دهید می توانید رابطه زناشویی خودتان را تقویت کنید و از بودن در این رابطه لذت بیشتری ببرید.
با ترس های خودتان مقابله کنید
شما مدام ترس از دست دادن همسرتان را دارید و هر رفتاری را تهدیدی برای فروپاشی رابطه می دانید، به همین دلیل مطابق با این افکار رفتار می کنید و سعی می کنید با چسبیدن به همسرتان و چک کردن مداوم او، رابطه تان را حفظ کنید.
سعی کنید نسبت به افکار تحریف شده خودتان آگاه باشید و برای مقابله با ترس هایتان توجهی به آن ها نکنید.
حضور بیشتر در اجتماع
حضور بیشتر در اجتماع و افزایش فعالیت های اجتماعی باعث می شود که اهدافی را برای خودتان مشخص کنید و طبق این اهداف زندگی کنید و انگیزه بیشتری برای زندگی پیدا کنید.
مراجعه به موقع به مشاور
مراجعه زود هنگام و به موقع به روانشناس باعث می شود که شما بهتر بتوانید رفتارهای آسیب رسان خودتان را شناسایی و اصلاح کنید، اگر در دوران مجردی به سر می برید و به طور مداوم و پی در پی در روابط عاطفی یا دوستانه خود دچار مشکل می شوید، حتما قبل از ازدواجتان به مشاور مراجعه کنید و اگر زندگی مشترک خود را به تازگی شروع کرده اید و احساسات و رفتارهای آسیب رسان و متناقض زیادی را در خودتان تجربه می کنید سعی کنید در اولین فرصت به مشاور مراجعه کنید و در جهت رفع مشکلات رفتاری خود اقدامات لازم را انجام دهید تا بتوانید زندگی مشترک دلچسبی را تجربه کنید.
رزرو وقت برای مشاوره ازدواج از مرکز مشاوره ستاره با شماره تلفن های 02122354282و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050و 09108347597 امکان پذیر است.
دیدگاه خود را بنویسید