گذراندن وقت با خانواده را بیاموزیم. خانواده سالم و با نشاط باید بداند که اوقات فراغت خانواده را مدیریت کند. بیش تر ما در دنیای پرهیاهو خودمان غرق شده ایم و تمام طول هفته را به شوق آخر هفته طی می کنیم ولی با چشم به هم زدن آخر هفته هم می گذرد و روز از نو و روزی از نو.
باید در میان همه این هیاهوها زمانی را به خانواده اختصاص دهیم. برخی از خانوادهها تصمیم میگیرند که در روزهای تعطیل دورهمیهایی داشته باشند و در این دوره ها خاطره هایی را ثبت کرده و تجربه های شیرینی را در کنار هم خلق می کنند.
برای کودکانتان وقت بگذارید.
کودکان علاقه بسیار زیادی دارند که با خانواده خود وقت بگذرانند آن ها از اینکه بخش مهمی از زندگی شما را تشکیل دهند لذت می برند.
برای وقت گذرانی با فرزندان چه باید کرد؟
با هم شام بخورید
شام خوردن را به یک عادت تبدیل کنید یعنی همه ی اعضای خانواده هر کجا و مشغول به هر کاری که هستند در ساعتی مشخص برای شام به خانه بیاید.
وقتی شما و فرزندانتان در کنار هم شام می خورید ناخودآگاه به گفت و گو می پردازید و به یکدیگر نزدیک تر می شوید. پرسش و پاسخ در این زمان باعث می شود که روحیه یکدیگر را بهتر بشناسید و از سلایق هم آگاه شوید.
با هم تعمیرات خانه را به عهده بگیرید.
فرزندان دوست دارند که در تعمیرات خانه کنار شما باشند، شاید این کارها برای شما خوشایند نباشد اما کودکان کنجکاوند و دوست دارند که از همه چیز سر در بیاورند مثلاً برای آن ها جالب است که بدانند زیر سینک ظرفشویی چه می گذرد؟
زمانی که با کودکانتان مشغول به کار می شوید نوعی تعامل بین شما ایجاد می شود، سعی کنید که هنگام انجام کارهای خطرناک آن ها را دور کنید و به آن ها دلیل این کار را توضیح دهید. اگر کودک شما کنجکاو است که نحوه عملکرد وسایل را درک کند، بدون اضطراب و با آرامش همه را برای او توضیح دهید.
بعد از شام با خانواده قدم بزنید.
وقتی در کنار خانواده غذا را میل کردید می توانید برای قدم زدن بیرون بروید، این کار در برخی از فرهنگ ها بسیار رایج است.
پس از اینکه ظرف های شام را جمع کردید و شستید درهمان حوالی و نزدیکی خانه قدم بزنید. در این زمان می توانید در مورد محل و تغییرات صحبت کنید، این کار باعث افزایش صمیمیت بین شما و خانواده می شود. در چنین شرایطی کودکان میتوانند در مورد مشکلات خود صحبت کنند، زیرا تمرکز آن ها برروی پیاده روی است و برای آنان سخت نیست که در مورد مسائل نگران کننده صحبت کنند.
برای اعضای خانه پیام بگذارید.
فرزندان عاشق هیجان و غافل گیری هستند پس اگر صبح ها زودتر ازخانه خارج می شوید و زمانی برای برنامه های صبحگاهی ندارید، برای آن ها پیام یا فیلمی آماده کنید. این کار برای آن ها جالب است و باعث خوشحالی آن ها میشود. با این کار فرزندان متوجه می شوند که با وجود اینکه نتوانسته اید با آن ها ارتباط کافی داشته باشید اما آن ها را دوست دارید و به یادشان هستید.
با هم مطالعه کنید.
یکی دیگر از روش های گذراندن وقت با خانواده مطالعه کردن است، در طول روز نیم ساعت به مطالعه بپردازید یا با یکدیگر کتاب بخوانید.
به دنبال فرزندان در مدرسه یا کلاس های مختلف بروید
سعی کنید در برخی از روزها شخصا به دنبال کودکتان بروید. زمانی که برای کودکانتان می گذارید تا آن ها را به کلاس ببرید یا از کلاس بیاورید را به بهترین شکل استفاده کنید. در این زمان می توانید از نگرانی ها و خواسته های او آگاه شوید.
گردش های ماهیانه را فراموش نکنید | اوقات فراغت خانواده ها
هر ماه برنامه گردشی با خانواده داشته باشید و به جای جدیدی برای گشتن بروید مثلاً بازدید از یک موزه یا گشت و گذار در طبیعت را در برنامه خود قرار دهید. برای این کار حتماً لازم نیست هزینه ی اضافی کنید طبیعت گردی می تواند گزینه مناسبی باشد.
از خاطرات خانوادگی و گذشته ها بگویید.
زمانی را برای گفتن خاطرات گذشته تعیین کنید، می توانید آلبوم های قدیمی را بیاورید و عکس های آن را نشان فرزندانتان بدهید، همچنین می توانید عکس های جدیدی کنار خانواده خود بگیرید و آن ها را به آلبوم اضافه کنید.
با نوجوانان در تعامل بیشتری قرار بگیرید.
وقتی فرزندانتان به دوره نوجوانی وارد میشوند برقراری ارتباط اهمیت بیشتری پیدا میکند و سخت تر می شود.
صحبت با نوجوان می تواند بسیار سخت باشد. بنابراین باید بسیار محتاط عمل کنید، در این دوره می توانید از کمک یک روانشناس استفاده کنید، اگر نوجوان شما مایل به حرف زدن با شما نیست می توانید راه های دیگری را انتخاب کنید اما ناامید نشوید.
در کارهای خیر شرکت کنید.
نوجوانان در این دوران علاقه دارند که دنیا را تغییر دهند به همین دلیل در فعالیتهای داوطلبانه و خیرخواهانه شرکت می کنند. در این برنامهها همراه فرزندتان باشید، حضور منظم شما باعث می شود که اوقات مفیدی را کنار یکدیگر داشته باشید.
به دنیای نوجوان ها وارد شوید.
فعالیت های مورد علاقه فرزند خود را شناسایی کنید و در مورد آن ها با او صحبت کنید. به صحبتهای او با دقت توجه کنید و سعی کنید اطلاعات کافی برای حرف زدن در آن مورد را داشته باشید.
از تکنولوژی استفاده کنید
از پیام رسان ها و ابزارهای ارتباطی برای صحبت کردن با فرزندتان استفاده کنید تا به او نشان دهید که به روز هستید و حضور او در فضای مجازی را دنبال می کنید.
شاید فرزند شما علاقه ای نداشته باشد که شما را به لیست دوستان خود در اینستاگرام و شبکه های اجتماعی اضافه کند اما شما تلاشتان را بکنید.
دوستان فرزند خود را بشناسید
نوجوانان برای شناخت دنیا سعی دارند که با افرادی غیراز خانواده در ارتباط باشند، برای همین دوستانی برای خود انتخاب میکنند و ساعتی را با آن ها می گذرانند. باید دوستان آن ها را بشناسید و برای این کار اجازه حضور آن ها در منزلتان را بدهید و خود پذیرای دوستان آن ها باشد زیرا از این طریق شناخت بهتری نسبت به آنان پیدا می کنید.
هر روز زمانی را به ارتباط با نوجوان خود اختصاص بدهید.
در طول روز حتی ۵ دقیقه هم که شده برای فرزندتان وقت بگذارید و با او صحبت کنید، حتی شب ها قبل از خواب نیز می توانید با فرزندان خود صحبت کنید مهم این است که یک زمان مخصوص و مشخص برای صحبت با آن ها داشته باشید.
ارتباط با والدین خودتان
اگر با والدین خود زندگی نمی کنید در طول روز با آن ها تماس بگیرید و حال و احوال کنید. همیشه با احترام در مورد پدر و مادر خودتان صحبت کنید تا کودکان نیز از شما یاد بگیرند. به طور کلی توصیه می شود که رفتاری که دوست ندارید کودکتان انجام بدهد را خودتان مرتکب نشوید.
از فرزندانتان بخواهید که با والدینتان صحبت کنند
یکی دیگر از کارهای مهمی که می تواند باعث تقویت روابط خانوادگی شما شود تماس با پدربزرگ و مادر بزرگ است حتما به همراه فرزند خود به دیدن والدین بروید.
زمانی را مخصوص به خودتان داشته باشید
حتما سعی کنید که با همسرتان تنها باشید، این کار باعث می شود که با یکدیگر ارتباط بهتری برقرار کنید و بتوانید در مورد مشکلات بچه ها گفت و گو کنید.
رویدادهای خانوادگی را جشن بگیرید
حتما تاریخ های مهم را جشن بگیرید و آن ها را زنده نگه دارید. بزرگترها بیشتر در جریان مراسم و سنتهای مختلف خانوادگی هستند و باید در مورد تاریخچه آن ها به کودکان توضیح دهند.
مراسم همیشه بهانه خوبی برای جمع شدن دور یکدیگر است. اگر می توانید بازی مهیجی انتخاب کنید تا بیش تر به شما خوش بگذرد.
به همسرتان پیام بدهید
برای اینکه همسرتان بداند در میان مشغله هایی که دارید بازهم به او فکر می کنید می توانید در طول روز به او پیام بدهید و سعی کنید شعله رابطه خود را در حد معتدل نگه دارید.
تلفن را خاموش کنید و کنار بگذارید
زمانی که با همسر یا فرزندانتان وقت می گذرانید تلفن همراه خود را کنار بگذارید و تمام حواستان را به اطرافیان خود بدهید، با این کار به آن ها نشان می دهید که برای شما با ارزش هستند.
سرگرمی هایی جدید را امتحان کنید | بازی با خانواده
امتحان کردن سرگرمی های جدید در کنار خانواده باعث میشود شما زمان بیشتری برای تعامل داشته باشید بنابراین همیشه به فکر تفریحات جدید باشید. حتما نباید تفریحاتی گران قیمت پیدا کنید. پیاده روی، نقاشی، آشپزی و هر کار دیگری می تواند هیجان انگیز باشد.
در این میان بهتراست که سرگرمی هایی نیز مخصوص خود و شوهرتان داشته باشید. به هیچ عنوان اجازه ندهید که همسرتان احساس کند فراموش شده است.
باهم صبحانه میل کنید
بهتر است روز را در کنار همسرتان شروع کنید، حتی اگر عجله دارید نیز صبحانه را با یکدیگر بخورید. همان چند دقیقه را در کنار یکدیگر باشید زیرا زمان شام زمان عمومی است و تمام اعضا حضور دارند ولی وقت صبحانه مختص شما و همسرتان است.
با هم ورزش کنید | فعالیت جسمانی در اوقات فراغت خانواده
دویدن در پارک یا پیاده روی صبحگاهی با همسر باعث بهبود ارتباط شما میشود.
با خویشاوندان معاشرت کنید
به تدریج با کوچکتر شدن خانوادهها تعداد اقوام هم کاهش پیدا می کند در چنین شرایطی بهتر است که ارتباط خود را با حفظ کنید و قدر یکدیگر را بدانید.
گروه گفت و گوی آنلاین خانوادگی داشته باشید
با اقوام و خویشان خود گروهی آنلاین برای گفتوگو داشته باشید که اگر اتفاقی مهمی در خانواده رخ داد در گروه ها اطلاع رسانی شود. به این شکل همه از اوضاع یکدیگر باخبر می شوند.
برنامه شام یا ناهار جمعی تدارک ببینید
برنامه هایی برای دیدار و معاشرت ترتیب دهید، مثلاً شام یا ناهار را در ماه و یا در هفته در نظر بگیرید زیرا باعث افزایش صمیمیت می شود.
شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره خانواده " کلینیک خانواده ستاره " تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.
دیدگاه خود را بنویسید