ترس از حیوانات یا Zoophobia به ترس شدید و غیر طبیعی از همه یا گروهی از حیوانات گفته می شود. زیگموند فروید روانکاو معروف بر این باور بود که ترس از حیوانات یکی از شایع ترین بیماری های روانی در کودکان است.
پیشنهاد مشاور:چگونه ترس از گربه را از بین ببریم | فوبیای گربه
چه عواملی باعث ترس از حیوانات می شود؟
علت دقیق حیوان هراسی مشخص نیست. اما این امکان وجود دارد که عوامل مختلفی در پیشرفت این بیماری نقش داشته باشند. به طور کلی همیشه عوامل متعددی در ایجاد و پیشرفت فوبیا در کودکی و بزرگسالی نقش دارند که از آن ها می توان به عوامل زیر اشاره کرد:
- تجربیات منفی مانند داشتن یک خاطره بد در دوران کودکی با یک حیوان ممکن است باعث ترس شما از آن شود. به عنوان مثال، شخصی که مورد حمله سگ قرار گرفته است ممکن است دچار ترس شدیدی از سگ شود.
- رفتار اطرافیان. رفتار اطرافیان به خصوص پدر و مادر در ایجاد و پیشرفت فوبیا حیوانات نقش زیادی دارد. ممکن است والدین تان، شما را از یک حیوان خاص ترسانده باشند و این امر کم کم باعث ایجاد فوبیا شده باشد.
- ژنتیک. ژنتیک در بسیاری از بیماری های روانی مانند افسردگی، اختلال دو قطبی، وسواس و فوبیا نقش دارد بنابراین نباید نقش آن را در ایجاد ترس از حیوانات نادیده گرفت.
- تکامل. تکامل انسان ممکن است در ایجاد این ترس نقش داشته باشند، برای انسان های اولیه حیوانات خطرناک و مضر شناخته شده و تهدیدی برای زندگی محسوب می شدند. علی رغم اهلی کردن برخی از آن ها، ترس از حیوانات هنوز به طور کامل از بین نرفته و در ژن های ما وجود دارد.
علائم ترس از حیوانات
یکی از اصلی ترین علائم هراس خاص، ترس طاقت فرسا از چیزی است. از علائم دیگر این ترس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فکر کردن مداوم در مورد یک حیوان
- پرهیز از حضور در مکانی که حیوانات در آن حضور دارند مانند باغ وحش
- واکنش فوری مانند جیغ، گریه و تلاش برای فرار
- افزایش ضربان قلب
- تعریق
- لرزیدن
- تنگی نفس
- درد در قفسه سینه
- حالت تهوع
- خشک شدن
- ناراحتی معده
- سرگیجه
- احساس خفگی
- ساکت شدن
نشانه های حیوان هراسی در کودکان
مانند انواع دیگر فوبیا، این ترس نیز در کودکان علائم متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارد، بنابراین بهتر است که با این نشانه ها نیز آشنا شوید:
- خشک شدن
- چسبیدن به پدر و مادر
- ناتوانی در جدا کردن آن از پدر و مادر
- گریه مداوم و حتی جیغ کشیدن
انواع فوبیا حیوانات
همان طور که در ابتدا ذکر شد ترس از حیوانات ممکن است مربوط به تمامی یا گروه خاصی از حیوانات بشود، در صورتی که فوبیا تنها مربوط به گروه خاصی از حیوانات بشود، این ترس را می توان به گروه های زیر دسته بندی کرد:
- ترس از گربه
- ترس از عنکبوت(حشرات)
- ترس از خفاش
- ترس از سگ
- ترس از اسب
- ترس از پروانه
- ترس از کرم
- ترس از خزندگان
- ترس از ماهی ها
- ترس از زنبور
- ترس از موش
- ترس از مار
- ترس از قورباغه
- ترس از پرندگان
- ترس از حیوانات مرده
ترس از حیوانات مرده
یکی از شاخه های فوبیا حیوانات ترس از حیوانات مرده می باشد، درمان این فوبیا نیز مانند ترس های دیگر از طریق درمان شناختی رفتاری، دارو درمانی و مواجهه درمانی می باشد. این ترس ممکن است باعث ایجاد اختلال در زندگی فرد شود، برخی از افراد تنها از حیوانات مرده در میان جاده ها می ترسند و برخی حتی از پوست و دندان حیوانات هم می ترسند.
درمان ترس از حیوانات
اگر به ترس و هراس از حیوانات مبتلا هستید موارد زیر به شما کمک می کند تا با ترس خود کنار بیایید:
- از تحریک ترس خود خودداری کنید، این کار بدون حضور پزشک باعث تشدید ترس شما می شود.
- سبک زندگی سالمی داشته باشید، به اندازه کافی بخوابید، از نوشیدنی های الکلی و مواد مخدر دوری کنید و در هفته سه روز را به ورزش اختصاص دهید.
- تکنیک های کاهش استرس را بیاموزید، این تکنیک ها به شما کمک می کنند تا در مواجه با ترس بتوانید اضطراب خود را کنترل کنید.
- از متخصص کمک بگیرید. مشاوران و متخصصان با استفاده از راه هایی که در انتهای مقاله ذکر شده است می توانند به شما در کنترل و درمان اضطراب تان کمک کنند.
پیشنهاد مشاور: علائم، انواع و درمان فوبیا و ترس
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری به اصلاح افکار و رفتار فرد از طریق جلسات مشاوره گفته می شود که در آن مشاور سعی می کند افکار درونی که باعث ایجاد ترس شده اند را شناسایی کند. مشاور شخص را راهنمایی می کند تا فوبیا را درک کند و به او کمک کند تا استرس و اضطراب را در ابتدا مدیریت و سپس ریشه کن کند.
مواجهه درمانی
در مواجهه درمانی فرد در حضور مشاور با ترس خود مواجهه می شود، برای درک بهتر این درمان مثال زیر را در نظر بگیرید.
اگر فردی درگیر ترس از پرندگان شده باشد جلسات درمانی به ترتیب زیر پیش می رود:
- فکر کردن در مورد پرندگان
- صحبت کردن در مورد پرندگان
- نگاه کردن به یک عکس از پرنده
- گوش دادن به صدای پرندگان
- تماشای حلقه ویدیویی از انواع مختلف پرندگان
- رفتن به باغ وحش برای دیدن پرندگان
- دست زدن یا نوازش پرنده
- اجازه به که روی دست فرد بنشیند
همان طور که بیان شد این جلسات به آرامی پیش می رود و درمانگر اضطراب فرد را کنترل می کند و در صورت بروز حملات هراس درمان را متوقف می کند، بنابراین جایی برای نگرانی وجود ندارد.
پیشنهاد مشاور:ترس از پروانه ها و حشرات بالدار
در جلسات دیگر درمانگر به فرد می آموزد که چگونه اضطراب خود را کنترل کرده و آن را مهار سازد.
دارو درمانی
در مواردی که ترس شدید باشد داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی، که توانایی مغز را در کنترل ترس و اضطراب متعادل می کند، تجویز می شود.
دارو درمانی حتما باید زیر نظر پزشک متخصص انجام شود و دوز آن حتما باید توسط روانپزشک تنظیم شود. دارو های زیادی برای کنترل اضطراب وجود دارد بنابراین اگر در طول دارو درمانی با یک دارو به مشکل برخوردید روانپزشک ممکن است داروی دیگری تجویز کند. به خاطر داشته باشید دارو درمانی یک درمان موقت می باشد و تنها برای کاهش موقتی اضطراب بوده و در طولانی مدت بی تاثیر می باشد.
حتما در مورد عوارض دارو از پزشک خود سوال کنید و نگرانی های خود را با او مطرح کنید.
شما به راحتی می توانید با مراکز برتر و نوین مشاوره فوبیا و ترس " مرکز مشاوره ستاره " تماس حاصل کنید، رزرو وقت 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 است.
دیدگاه خود را بنویسید