ترس یا فوبیا رعد و برق (astraphobia) به ترس شدید و غیر منطقی از رعد و برق گفته می شود. تندرهراسی که نام دیگر این فوبیا می باشد بیش تر در کودکان دیده می شود البته این بدین معنی نیست که در افراد بزرگسال دیده نمی شود.

این فوبیا دو درصد از مردم آمریکا را درگیر خود کرده است اما نمی توان یک آمار کلی برای آن در نظر گرفت. 

برخی از کودکانی که این ترس را دارند می توانند با کمک خانواده بر آن غلبه کنند، این در حالی است که برخی دیگر همچنان این فوبیا را در بزرگسالی تجربه می کنند. البته هراس از رعد و برق در بزرگسالانی که در کودکی به آن مبتلا نبودند نیز می تواند بروز کند.

این فوبیا نیز مانند انواع دیگر فوبیا در درجات متفاوت دیده می شود و ممکن است در برخی از افراد به قدری شدید شود که فرد از حضور در هوای بارانی وحشت داشته باشد.

توجه داشته باشید که ترس واکنش طبیعی بدن می باشد بنابراین عادی است که از صدای بلند رعد و برق وحشت کنید اما اگر این ترس باعث ایجاد اضطراب شدید یا اختلال در روند زندگی شما می شود باید به دکتر مراجعه کنید یا با کمک روش هایی که در ادامه ذکر می شود اضطراب و تنش خود را کاهش دهید.

علل تندر هراسی

گرفتار شدن در طوفان یا تنها بودن در هنگام رعد وبرق می تواند باعث افزایش تنش یا اضطراب فرد شود و او را درگیر فوبیا رعد و برق کند.

در افراد مبتلا به تند هراسی، طوفان و رعد و برق می تواند به شدت ترسناک و آزار دهنده باشد. دقت داشته باشید که این ترس قابل کنترل نمی باشد بنابراین از این افراد نخواهید که به طور منطقی با ترس خود مواجه شوند.

دقت داشته باشید که تمام انواع فوبیا قابل درمان هستند بنابراین لازم نیست که نگران درمان باشید.

astraphobia

علائم فوبیا رعد و برق

اگر افرادی که فاقد این نوع فوبیا هستند در خطر طوفان قرار بگیرند احتمالا  برنامه های خود را لغو می کنند یا سعی می کنند در آن ساعت در خانه بمانند، یا اگر بیرون یا در جنگل باشند ممکن است به دنبال پناهگاه بگردند یا از درختان بلند دور شوند. 

دقت داشته باشید که تمام این کارها عادی و طبیعی می باشد و نگران کننده نیست. اما فردی که مبتلا به ترس از رعد و برق است واکنشی فراتر از این اقدامات دارد و احتمالا چه قبل از طوفان و چه در هنگام طوفان احساس وحشت دارد. این احساسات می توانند باعث برخی از علائم روانی و جسمانی شوند که در ادامه بیان شده اند:

علائم جسمانی

  • لرزش تمام بدن
  • احساس درد در قفسه سینه
  • حالت تهوع
  • تپش قلب
  • مشکل تنفس
  • سرگیجه
  • خشک شدن
  • ناتوانی در حرف زدن
  • افتادگی فشار
  • لرزش دست ها یا پاها
  • حالت تهوع و استفراغ
  • فکر به مرگ
  • عرق کردن کف دست

علائم روانی

  • تمایل وسواس گونه برای مشاهده اخبار هواشناسی
  • احساس نیاز به پنهان شدن از طوفان در خانه، مانند داخل کمد، حمام یا زیر تخت
  • ناتوانی در برابر کنترل گریه
  • بستن درب ها و پنجره ها برای جلوگیری از شنیدن صدای طوفان و رعد و برق

پیشنهاد مشاور:علائم، انواع و درمان فوبیا و ترس

باید دقت داشته باشید که کودکان به طور کلی در بروز احساسات خود ناتوان هستند بنابراین ممکن است ترس و فوبیا را به شکل متفاوتی نشان دهند، به این منظور به علائم زیر توجه کنید:

  • چسبیدن به والدین هنگام رعد و برق
  • در صورت وجود رعد و برق در شب از والدین می خواهد که پیش او بخوابد
  • اگر هنگام رعد و برق تنها بماند دچار شب ادراری یا اضطراب زیاد می شود.

به طور کلی اگر احساس می کنید کودک شما درگیر اضطراب بیش از اندازه است به مشاور مراجعه کنید زیرا همان طور که گفته شد کودکان نمی توانند احساسات خود را به طور مشخص بروز دهند.

کودکان مبتلا به طوفان هراسی

برخی از افراد بیش تر در معرض این نوع فوبیا قرار دارند، از این افراد می توان به طور ویژه به کودکان اشاره کرد. کودکان قوه تخیل قوی دارند و ممکن است طوفان را یک غول یا دیو بدانند.

برخی از کودکانی که مبتلا به اوتیسم و اختلال پردازش حسی، مانند اختلال پردازش مرکز شنوایی هستند،  ممکن است مشکل بیشتری در کنترل اضطراب خود هنگام طوفان داشته باشند، زیرا متاسفانه آن ها حساسیت بیشتری نسبت به صدا دارند.

یکی از نویسنده ها به زیبایی این ترس را به تصویر کشیده و دانه های باران را با گلوله های جنگی مقایسه می کند. متاسفانه اختلالات اضطرابی معمولا ریشه ژنتیکی دارند. به همین دلیل از افرادی که والدین یا نزدیکان آن ها سابقه اضطراب دارند خواسته می شود که بیش تر مواظب خود باشند و از مشاور کمک بگیرند.

درمان ترس از رعد و برق در کودکان

این ترس به شدت در کودکان شایع می باشد اما نباید به سرعت تصور کرد که این ترس نشانه فوبیا می باشد.

سعی کنید خودتان آرامش داشته باشید و این آرامش را به او منتقل کنید. می توانید به وسیله فیلم یا غذا حواس او را پرت کنید. اگر احساس می کنید که کودک شما بیش از اندازه درگیر ترس می باشد یا نمی تواند اضطراب خود را کنترل کند به مشاور مراجعه کنید. مشاوران با کمک بازی درمانی می توانند دلیل اضطراب را تشخیص و آن را درمان کنند.

از آنجایی که ترس بخشی طبیعی از رشد است، فوبیابه طور کلی در کودکان تشخیص داده نمی شود، مگر اینکه بیش از شش ماه ادامه یابد.

سعی کنید به کودک خود اطمینان دهید که وقوع طوفان های بزرگ نادر می باشد و روش های آمادگی در برابر طوفان را برای او توضیح دهید. البته توجه داشته باشید که اگر فوبیا شدید یا مداوم باشد، باید به مشاور مراجعه کنید.

حیوانات خانگی و رعد و برق

این موضوع می تواند به نظر خنده دار باشد اما واقعیت دارد، تحقیقات نشان داده است که حیوانات خانگی به خصوص سگ ها از صدای رعد و برق می ترسند و متوجه تغییرات فشار و آب و هوا شده و شروع به فرار می کنند.

هرچیزی که باید در مورد فوبیا رعد و برق بدانید

بسیاری از افراد تصور می کنند که رعد و برق کشنده است اما اینگونه نیست، مرگ در اثر صاعقه معمولاً در بهار و تابستان زمانی اتفاق می افتد که هوا ناپایداری کافی را دارا می باشد. به طور کلی بیش تر این طوفان ها بی خطر هستند، به خاطر داشته باشید که رعد و برق باعث مرگ نمی شود و این صاعقه است که این کار را می کند. بنابراین این ترس مانند این است که از خانه بیرون نیایید برای این که ممکن است یک اتفاق ناگهانی رخ دهد.

پیشنهاد مشاور: هیپنوتیزم درمانی چیست و آیا هیپنوتراپی واقعاً موثر است

درمان تندر هراسی

درمان شناختی رفتاری (CBT)

درمان شناختی رفتاری CBT نوعی روان درمانی (گفتاردرمانی) می باشد. این درمان ممکن است تنها با درمانگر یا به صورت گروهی انجام شود. CBT معمولا تنها بر روی یک موضوع خاص تمرکز دارد و هدف گرا است. این طراحی شده است تا الگوهای تفکر منفی یا اشتباه را تغییر دهد و روشهای تفکر منطقی تری را جایگزین آن ها کند.

درمان از طریق مواجهه

مواجهه درمانی نوعی از درمان CBT می باشد و این فرصت را برای افراد درگیر فوبیا ایجاد می کند تا به مرور زمان با قرار گرفتن در معرض چیزی که آن ها را می ترساند، با ترس خود روبرو شوند. به عنوان مثال، فرد مبتلا به فوبیا ابتدا به صدای طوفان گوش می دهد سپس فیلمی در مورد آن می بینید و در آخر در معرض طوفان یا رعد و برق قرار می گیرد.

این درمان باید زیر نظر درمانگر انجام شود و هر زمانی که مراجع تصمیم بگیرد می تواند درمان را متوقف کند. 

پیشنهاد مشاور: ترس از ازدواج | گاموفوبیا را از پا در آوردید

دارو درمانی

به طور کلی برای درمان فوبیا از دارو درمان استفاده نمی شود اما ممکن است میزان اضطراب فرد به قدری بالا باشد که درمانگر برای کنترل اضطراب فرد مجبور به استفاده از دارو درمانی شود.

البته که دارو درمانی همیشگی نمی باشد و تنها برای کنترل اضطراب می باشد. پیش از دارو درمانی حتما در مورد عوارض جانبی دارو اطلاع کسب کنید و خودسرانه مصرف آن را قطع یا دوز آن را تغییر ندهید.

راه هایی برای کنترل اضطراب ناشی از فوبیا در خانه

  • تنفس عمیق. تمرین تنفس می تواند به شما در هنگام اضطراب کمک کند سعی کنید عمیق نفس بکشید و بر دم و بازدم خود تمرکز کنید.
  • مدیتیشن. مدیتیشن یک راه ثابت شده برای کنترل اضطراب می باشد بنابراین سعی کنید هنگامی که احساس اضطراب دارید یا نمی توانید تمرکز کنید از این روش استفاده کنید.
  • مشاور. کمک گرفتن از مشاور به شما کمک می کند که به طور تخصصی و ریشه ای اضطراب و فوبیا خود را درمان کنید.
  • کمک گرفتن از اطرافیان. با اطرافیان خود در مورد اضطراب و مشکلی که دارید صحبت کنید، آن ها می توانند شما را راهنمایی کرده و به شما کمک کنند که بر اضطراب خود غلبه کنید.
  • ورزش. ورزش کمک زیادی به درمان اختلالات اضطرابی مانند افسردگی، وسواس و فوبیا دارد و باعث می شود که راحت تر بتوانید بر اضطراب خود غلبه کنید.
  • خواب. خواب یکی از عوامل موثر در کنترل اضطراب می باشد، متاسفانه افرادی که اضطراب و فوبیا شدید دارند نمی توانند راحت بخوابند و همین امر باعث تشدید اضطراب و استرس آن ها می شود.


شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره فوبیا ، هیپنوتراپی و روانکاوی "مرکز مشاوره ستاره زندگی" تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و  09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.