یکی از انواع فوبیا که در مردان دیده می شود ترس از زنان یا ترس از زنان زیبا می باشد که می تواند باعث شود اعتماد به نفس خود را از دست بدهند یا دچار انزوای اجتماعی بشوند. در این مقاله به علائم و درمان ترس از زنان پرداخته شده است.
شاید برایتان عجیب باشد که مشاهده کنید یا بشنوید که برخی افراد (معمولا آقایان) از زنان و مواجه شدن با آن ها به شدت می ترسند یا اگر خودتان چنین ترسی داشته باشید این احتمال وجود دارد که با تعجب و تمسخر اطرافیان مواجه شوید و این مسئله بسیار برایتان دردناک باشد.
اما ترس از زنان نوعی ترس شدید و غیر منطقی است که در دسته اختلالات فوبی قرار می گیرد و هیچ چیز عجیب و غیر قابل باوری نیست، این ترس کاملا قابل درمان است و اگر اطلاعات کافی از آن داشته باشیم و برای دریافت درمان به موقع اقدام کنیم می توانیم نتایج قابل قبولی را مشاهده کنیم.
در این مقاله با عنوان ترس از زنان قصد داریم شما را با این ترس غیر منطقی و پاسخ اضطرابی آشنا کنیم.
فوبیا زنان چیست؟
همانطور که اشاره شد ترس از زنان یک نوع اختلال خاص نیست و در کتاب راهنمای تشخیصی اختلالات روانی، اختلالی با عنوان ترس از زنان شرح داده نشده است.
یکی از دسته بندی های اصلی اختلالات روانی، اختلالات اضطرابی هستند که مشخصه اصلی این اختلالات ترس و اضطراب های شدید و غیر قابل کنترل است. اختلالات اضطرابی انواع مختلفی دارند که یکی از آن ها فوبی های خاص هستند.
پیشنهاد مشاور: راه های شناسایی و درمان فوبیا عشق
فوبیا خاص یعنی ترس های افراطی، شدید و غیر منطقی نسبت به فرد، موقعیت یا شی خاصی.
فوبی خاص انواع مختلفی دارد: ترس از موضوعات بی جان مثل ترس از کثیفی، طوفان، تاریکی، ارتفاعات و مکان های بسته، ترس از بیماری – آسیب مثل ترس از مرگ، سرطان و بیماری های آمیزشی، فوبیا خون (ترس از خون و تزریقات)، ترس از حیوانات مثل ترس از گربه، مار، سگ، پرندگان و حشرات و غیره
ترس افراطی نسبت به هرچیزی می تواند در ذهن فرد ایجاد شود بنابراین ترس از زنان نیز می تواند یک نوع از فوبی های خاص باشد.
علائم فوبیای خاص
- ترس یا اضطراب شدید نسبت به شیء یا یک موقعیت خاص
- این ترس یا اضطراب شدید نسبت به شی یا موقعیت خاص همیشه وجود داشته باشد.
- فرد تمام تلاش خود را برای اجتناب از مواجه شدن با شی یا موقعیت ترسناک به کار می گیرد یا اینکه این شی یا موقعیت ترسناک را با ترس یا اضطراب بسیار زیاد تحمل می کند.
- شدت ترسی که فرد تجربه می کند با شدت خطری که از طرف اشیا یا موقعیت های خاص او را تهدید می کند تناسب ندارد.
- ترس، اضطراب یا اجتناب، دائمی و تکراری است و معمولا 6 ماه یا بیشتر طول می کشد.
- ترس، اضطراب یا اجتناب، سبب می شود که فرد، رنج یا نابسامانی شدیدی را در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر جنبه های مهم زندگی تحمل کند.
فردی که مبتلا به هر نوع فوبی که باشد چنین نشانه ها و شرایطی را تجربه می کند و فردی که مبتلا به ترس از زنان باشد نیز طبیعتا این شرایط را تجربه می کند یعنی در هنگام مواجهه با زنان یا حتی فکر کردن به آن ها به شدت دچار ترس و اضطراب می شود و این ترس و اضطراب همیشگی است و به دلیل همین تجربه ترس و اضطراب همیشگی، فرد سعی می کند حد الامکان از برخورد و روبرو شدن با خانم ها اجتناب کند، بدیهی است که داشتن این میزان ترس از خانم ها باعث اختلال در زندگی روزمره فرد می شود.
پیشنهاد مشاور: تست فوبیا و ترس | هراس | فوبیای اجتماعی با پاسخ
تست ترس از زنان
علائمی که فرد مبتلا به فوبی خاص از خود نشان می دهد شامل سه سطح شناختی، رفتاری و جسمی است.
علائم شناختی
اضطراب، ترس، گیجی و عدم توانایی برای ارزیابی صحیح موقعیت، احساس ضعف در توجه و تمرکز و احساس بی قدرتی کردن
علائم جسمی
تنگی نفس، تنفس شدید، ضربان قلب نامنظم، ترس از دست دادن کنترل، حالت تهوع، خشک شدن دهان، تعرق شدید، لرزیدن، سردرد
علائم رفتاری
علائم رفتاری نیز می تواند شامل تلاش فرد برای دور شدن از موضوع فوبیک یعنی زنان باشد.
ترس از زنان یا فوبی زنان و زن ستیزی
پاسخ به این سوال منفی است. برخی به اشتباه ممکن است این اختلال را با زن ستیزی یکی بدانند اما چنین تفکری کاملا اشتباه است. فرد زن ستیز به طور کلی دید منفی نسبت به زنان دارد و معتقد است که یک زن نباید هیچ حقی در اجتماع و زندگی داشته باشد، چنین افرادی زن را موجود بی ارزش و ضعیفی می دانند و به طور کلی رفتارهای سلطه گرانه نسبت به زنان دارند، اما فرد مبتلا به ترس از نان از مواجه شدن با زنان می ترسد و این ترس می تواند به دلیل ضعف اعتماد به نفس و ترس از این باشد که مبادا در برخورد با یک خانم نتواند به درستی رفتار کند و مورد تمسخر قرار بگیرد یا اینکه می تواند به دلیل ترس از آسیب دیدن توسط خانم ها باشد.
عوامل ایجاد ترس از زنان
اینکه بخواهیم به طور قطعی در مورد علل بوجود آمدن فوبی های خاص صحبت کنیم امکان پذیر نیست چون علت بسیاری از فوبی های خاص مشخص نشده اند، اما با استفاده از برخی نظریه ها می توانیم علت بروز این اختلال را تببین کنیم.
نظریه روانکاوی
بر طبق نظریه روانکاوی، فوبیاها نشانه های نمادین برخی از مشکلات روانی و عمیق هستند. فروید معتقد است فوبیا نوعی دفاع در مقابل اضطراب ناشی از تمایلات غریزی و سرکوب شده است و رویدادها یا موقعیت هایی که با غریزه سرکوب شده ارتباط نمادین دارند باعث ترس می شوند. بر طبق این نظریه فوبی زنان نیز ممکن است به دلیل مشکلات دوران کودکی و برخی از نیازهای ارضا نشده باشد.
نظریه رفتار گرایی
بر طبق نظریه رفتار گرایی این نوع ترس ها می توانند به علت تجربه های ناخوشایند دوران کودکی به وجود آمده باشند. در واقع این نظریه نقش محیط را بسیار مهم می داند و معتقد است تجارب آسیب زا و منفی مربوط به زنان، مثل سوء استفاده روانی، جنسی و جسمی ممکن است باعث ایجاد احساس ترس و اضطراب نسبت زنان شود. در واقع این نظریه برای ایجاد این ترس های غیر منطقی بر شرطی سازی کلاسیک تاکید دارد.
نظریه زیست شناسی
بر طبق نظریه زیست شناسی برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به اختلالات اضطرابی و فوبی های خاص هستند. یعنی اگر که در اقوام درجه یک سابقه اختلالات اضطرابی وجود داشته باشد احتمال ابتلای فرد به فوبیاهای خاص وجود دارد.
البته دلیلی وجود ندارد که مجبور شویم همه فوبیاها را با یک فرآیند توضیح دهیم، امروزه تعداد شواهدی که نشان می دهند فوبیاهای مختلف می توانند علت های چند گانه داشته باشند رو به افزایش است.
پیشنهاد مشاور: علائم، انواع و درمان فوبیا و ترس
درمان ترس از زنان| درمان ژنوفوبیا
در ادامه به راه هایی که به درمان ترس از زنان کمک می کنند پرداخته شده است:
شناخت درمانی
مسئله مهم در درمان فوبیاهای خاص، رسیدگی به باورهای غلط هستند که افراد درباره رویداد یا وضعیت ترسناک خود دارند. این باورها معمولا غلط هستند زیرا با واقعیت تهدیدی که از جانب محرک های فوبیا وجود دارد همخوانی ندارند و در ضمن باعث تداوم ترس و اجتناب می شوند.
تلاش بی وقفه افراد فوبیک برای مواجه نشدن با محرک های فوبیازا باعث می شود که این افراد به ندرت با شواهدی روبرو شوند که باورهای فوبیک آن ها را نقض کنند (برای مثال اجتناب همیشگی از زنان باعث می شود که فرد فوبیک هیچگاه فرصتی به دست نیاورد تا این باور غلط را که «زن به من آسیب فیزیکی خواهد رساند» به چالش بکشد و عدم صحت آن را به خود ثابت کند). به همین دلیل شناخت درمانی با تمرکز بر افکار ناکارآمد فرد و تلاش برای اصلاح آن ها به فرد کمک می کند تا دیدگاه واقع بینانه ای نسبت به محرک فوبیک پیدا کند.
همچنین در شناخت درمانی به فرد کمک می شود تا اگر تصویر نامطلوبی از خود دارد آن ها را از بین ببرد و اعتماد به نفسش را برای برقراری ارتباط با دیگران بالا ببرد.
مواجهه درمانی
از گذشته تا به الان، یکی از مهمترین و موفقیت آمیزترین درمان های فوبیا مواجهه درمانی یا مواجه سازی، بوده است.
مواجهه درمانی عبارت است از مواجه کردن تدریجی فرد با شیء یا موقعیتی که فرد از آن می ترسد. این کار تا از بین رفتن کاملا ترس فرد ادامه پیدا می کند. بدین صورت که درمان جو به دفعات با موقعیت ترسناک مواجه می شود و هربار این مواجهه شدیدتر و موقعیت ترسناک، دشوارتر می شود. برای مثال در فوبی زنان، تراپیست ابتدا از بیمار می خواهد که این موقعیت اضطراب زا را صرفا تجسم کند، بعد از مدتی ممکن است از او خواسته شود که به همراه تراپیست با یک خانم ملاقات کند تا اینکه به مرور ترسش از بین برود.
حساسیت زدایی سیستماتیک
در حساسیت زدایی سیستماتیک از ریلکس کردن ماهیچه ها برای کاهش اضطراب مرتبط با فوبیاهای خاص استفاده می شود.
در این روش ابتدا به درمان جویان آموزش می دهند که چگونه ماهیچه های خود را ریلکس (شل) کنند. و بعد از آموزش ریلکس کردن ماهیچه ها از درمان جویان خواسته می شود تا در همان حالت ریلکس، محرک های ترسناک را تجسم کنند (از کمترین تا ترسناک ترین). این کار آنقدر ادامه پیدا می کند تا درمان جویان بیان کنند که محرک های مورد نظر دیگر ترسناک نیستند یا از شدت ترسناک بودن آن ها کاسته شده است.
حساسیت زدایی تدریجی شباهت زیادی به مواجهه درمانی دارد با این تفاوت که در این روش یک رفتار اضافی یعنی ریلکسیشن وجود دارد تا به مبارزه با اضطراب کمک کند.
مدلینگ تراپی (یادگیری مشاهده ای)
در مدلینگ تراپی، فرد فوبیک به رفتار یک مدل نگاه می کند. این مدل ممکن است شخصا حضور داشته باشد یا رفتار او در یک فیلم نشان داده شود.
مدل در حالی نشان داده می شود که در حال تعامل با فرد یا شیء ترسناک است. مثلا فرد مبتلا به فوبی زنان مدلی را مشاهده می کند که به راحتی به خانم ها نزدیک شود و بدون اینکه آسیبی ببیند با آن ها ارتباط برقرار می کند.
ورژن خاصی از مدلینگ تراپی، مدلینگ تراپی همراه با مشارکت پارتیسیپنت مدلینگ است که در طی آن فرد فوبیک، علاوه بر مشاهده فردی دیگر که رفتاری بدون ترس از خود نشان می دهد، خودش نیز به تعامل با شیء، فرد یا موقعیت ترسناک می پردازد.
دارو درمانی
درمان اصلی فوبیاهای خاص مواجهه درمانی و شناخت درمانی هستند که البته در اکثر مواقع این دو نوع روش درمانی همزمان با هم به کار می روند، یعنی همزمان با تلاش بر روی تغییر رفتار فرد بر روی اصلاح افکار فرد نیز تمرکز می شود، اما اگر فوبی های خاص اضطراب قابل توجهی را در فرد ایجاد کرده باشند و باعث حملات پنیک در فرد شده باشند، ممکن است روان درمانگر مصرف دارو را نیز توصیه کند.
از جمله داروهایی که در حال حاضر برای کنترل نشانه های فوبیا های خاص مورد استفاده قرار می گیرند داروهای ضد افسردگی، آرام بخش ها و بتابلاکرها هستند.
پیشنهاد مشاور:تفاوت زنان و مردان در هنگام عصبانیت
داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد افسردگی همزمان که برای درمان اختلالات خلقی به کار می روند، برای جلوگیری از حملات پنیک و کاهش علائم اضطراب مربوط به فوبی نیز کمک می کنند.
آرام بخش ها
آرامبخش هایی از جمله بنزودیازپین ها گاهی اوقات می توانند گزینه مناسبی برای کاهش موقت اضطراب ناشی از فوبی ها باشند.
بتابلاکرها
برای درمان علائم جسمانی اضطراب مثل تپش قلب، فشار خون بالا و لرزش معمولا از بتابلاکرها استفاده می شود. این داروها با تغییر نحوه واکنش بدن به آدرنالین به فرد در کنترل علائم خود کمک می کند.
کلام آخر
نکته حائز اهمیت این است که برای درمان فوبی لزوم مراجعه به روان درمانگر وجود دارد و تشخیص اینکه چه روش درمانی مناسب فرد است بر عهده روان درمانگر است. همچنین بدیهی است که مبتلا بودن به فوبی از هر نوعی که باشد باعث مختل شدن زندگی فرد می شود و طبیعتا فردی که مبتلا به ترس از زنان باشد هیچگاه نمی تواند رابطه عاطفی برقرار کند و هیچگاه قادر به ازدواج نخواهد بود اما خوشبختانه با اقدام به موقع می توان به راحتی این اختلال را درمان کرد. هرچقدر که درمان زودتر شروع شود امیدواری نسبت به درمان نیز بالاتر خواهد بود بنابراین بهتر است امید به درمان خود به خودی و یا ناامید شدن را کنار بگذارید و هر چه سریع تر برای دریافت خدمات روانشناختی اقدام کنید.
شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره فوبیا، هیپنوتراپی و روانکاوی همچون "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.
دیدگاه خود را بنویسید