درمان های روان کدام ها هستند و  هر نوعی از درمان چگونه به ما کمک می کند؟

تراپی چیست؟

روان درمانی که گفتار درمانی یا فقط "درمان" نامیده می شود، نوعی درمان است که با هدف تسکین پریشانی عاطفی و مشکلات سلامت روانی انجام می شود. که توسط هر یک از انواع متخصصان آموزش دیده: روانپزشکان، روانشناسان، مددکاران اجتماعی، یا مشاوران دارای مجوز انجام میشود. فرآیند درمان شامل بررسی و به دست آوردن بینش در مورد انتخاب های زندگی و مشکلاتی است که افراد، زوج ها یا خانواده ها با آن مواجه هستند.

جلسات درمانی به جلسات ساختاریافته بین یک ارائه دهنده (مشاور) و یک مراجع با هدف بهبود بخشی از زندگی آنها اشاره دارد. 

روان درمانی انواع مختلفی از درمان را در بر می گیرد و توسط طیف وسیعی از مشاوران با استفاده از استراتژی های مختلف انجام می شود. جنبه مهم این است که مراجع یا بیمار با درمانگر همکاری می کند و می تواند بهبود و تغییرات مثبت را در طول زمان شناسایی کند(منبع).

اگرچه هیچ کس نمی تواند دقیقاً به شما بگوید که روند درمانی شما چگونه خواهد بود، در تمام روش های درمانی شما اهدافی را برای درمان خود تعیین می کنید و مراحلی را که برای رسیدن به آن انجام خواهید داد تعیین می کنید. چه در درمان فردی، گروهی یا خانوادگی، رابطه شما با درمانگرتان یک رابطه محرمانه است و نه تنها بر محتوای آنچه در مورد آن صحبت می کنید، بلکه بر روند آن نیز تمرکز دارد. فرآیند درمانی  نحوه به اشتراک گذاشتن احساسات و تجربیات خود، به اندازه مسائل یا نگرانی های خاصی که در درمان به اشتراک می گذارید مهم است(منبع). 

انواع تراپی:

در ادامه به چند نمونه از انواع تراپی پرداخته شده است:

  • درمان پذیرش و تعهد
  • تحلیل رفتار کاربردی
  • درمان شناختی رفتاری
  • زوج درمانی
  • هیپنوتیزم درمانی
  • نوروفیدبک
  • بازی درمانی
  • درمان روانکاوی
  • طرحواره درمانی

درمان پذیرش و تعهد(ACT):

درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) یک رویکرد کنش‌گرا به روان‌درمانی است که از رفتار درمانی سنتی و درمان شناختی رفتاری نشات می‌گیرد. در این درمان مراجعان یاد می گیرند که از اجتناب، انکار و مبارزه با احساسات درونی خود دست بردارندو در عوض، بپذیرند که این احساسات عمیق تر، پاسخ های مناسبی به موقعیت های خاصی است که نباید مانع از پیشروی در زندگی آنها شود(منبع).

درمانگران ACT تحت نظریه‌ای عمل می‌کنند که نشان می‌دهد افزایش پذیرش می‌تواند منجر به افزایش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی شود. این رویکرد دارای مزایای زیادی است و ممکن است به افراد کمک کند عادتاً از افکار خاص یا تجربیات عاطفی اجتناب کنند، که می‌تواند منجر به مشکلات بیشتر شود(منبع).

تحلیل رفتار کاربردی:

تحلیل رفتار کاربردی (ABA) درمانی مبتنی بر علم یادگیری و رفتار است. این درمان شامل تکنیک های زیادی برای درک و تغییر رفتار است(منبع).

اگر کودکی دارید که مبتلا به اختلال طیفی مانند اوتیسم تشخیص داده شده است، ممکن است روانشناس کودک، درمانی به نام تحلیل رفتار کاربردی را پیشنهاد داده باشد. گاهی اوقات درمان ABA نامیده می شود، برای کمک به کودکان در این طیف در توسعه مهارت های اجتماعی و عاطفی طراحی شده است(منبع).

این درمان بر انتقال مهارت‌ها در حوزه‌های عملکردی خاص مانند مهارت‌های اجتماعی، ارتباط، مهارت‌های تحصیلی و یادگیری، مهارت حرکتی، بهداشت و نظافت تمرکز دارد. هدف از درمان کمک به کودکان برای عملکرد مستقل و موفق تا حد ممکن است(منبع).

درمان شناختی رفتاری:

درمان شناختی رفتاری (CBT) یک روش گفتار درمانی است که می تواند به شما در مدیریت مشکلات خود با تغییر شیوه تفکر و رفتار کمک کند.

CBT بر این مفهوم استوار است که افکار، احساسات و اعمال فیزیکی شما به هم مرتبط هستند و افکار و احساسات منفی می توانند شما را در یک چرخه منفی به دام بیندازند(منبع).

در این درمان مشاوران تاکید بر یادگیری مراجع خود دارند که با تمرینات در جلسه و همچنین "تکلیف" خارج از جلسات به مراجعین خود کمک می کنند تا مهارت های مقابله ای را توسعه دهند تا از این طریق یاد بگیرند که تفکر، احساسات مشکل ساز و رفتار خود را تغییر دهند.

درمانگران CBT بر آنچه در زندگی فعلی فرد می گذرد، تأکید می کنند، نه آنچه که منجر به مشکلات او شده است. مقدار معینی از اطلاعات در مورد تاریخچه فرد مورد نیاز است، اما تمرکز در درجه اول بر حرکت رو به جلو در زمان برای ایجاد راه های موثرتر برای مقابله با زندگی است(منبع).

هم اکنون می توانید از طریق مرکز مشاوره ستاره ایرانیان زندگی و رزرو وقت از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050 و 09108347597 با روش های درمانی نوین روانشناسی درمان خود را آغاز کرده و یا اگر روانشناس هستید در دوره های آموزشی ما شرکت کنید.

زوج درمانی:

 زوج درمانی نوعی روان درمانی است که می تواند به شما و همسرتان در بهبود روابطتان کمک کند. اگر مشکلاتی در رابطه دارید، می توانید برای کمک به بازسازی رابطه خود به دنبال زوج درمانی باشید. صرف نظر از اینکه رابطه شما در چه مرحله ای است میتواند مفید است(منبع).

در حالی که برای زوج‌ها رایج است که زمانی که رابطه‌شان در آستانه فروپاشی است شروع به درمان کنند، جدایی قریب‌الوقوع پیش‌نیاز زوج‌درمانی نیست. در واقع، بسیاری از زوج‌هایی که پیوند محکمی دارند، درمان را دنبال می‌کنند تا به یک یا دو موضوع خاص که باعث اختلاف می‌شوند رسیدگی کنند و رابطه‌شان را به بهترین شکل ممکن بسازند.

زوج ها به دلالیل مختلفی به تراپیست مراجعه می کنند. اغلب، اینها شامل چالش های ارتباطی می شوند مانند درگیری های مکرر یا شدید، اختلاف نظرهای مداوم در مورد مسائل مالی، تربیت فرزند، تقسیم کار یا سایر نگرانی های روزمره، یا چالش های مربوط به رابطه جنسی و صمیمیت. خیانت یک یا هر دو طرف نیز می تواند زوج را به دنبال درمان سوق دهد(منبع).

هیپنوتیزم درمانی:

هیپنوتیزم درمانی یک عمل درمانی است که از هیپنوتیزم هدایت شده که به مراجع کمک می کند تا به حالت خلسه مانند تمرکز، کاهش آگاهی محیطی و افزایش تلقین پذیری برسد(منبع).

هیپنوتیزم می تواند به شما کمک کند رفتارهایی را که می خواهید تغییر دهید کنترل کنید. ممکن است به شما کمک کند بهتر با اضطراب یا درد کنار بیایید. اگرچه در حین هیپنوتیزم پذیرای پیشنهادها هستید، اما در طول جلسه هیپنوتیزم کنترل رفتار خود را از دست نمی دهید(منبع).

نوروفیدبک:

نوروفیدبک، به عنوان نوعی از بیوفیدبک شناخته می شود، یک مداخله درمانی است که بازخورد فوری از یک برنامه مبتنی بر کامپیوتر را ارائه می دهد که فعالیت امواج مغزی مراجع را ارزیابی می کند(منبع).

درمان نوروفیدبک که اغلب به عنوان درمانی برای اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) استفاده می شود، هدف آن تغییر نحوه پاسخ مغز به محرک های خاص است. همچنین برای درمان صرع، اضطراب، افسردگی و بی خوابی، در میان سایر اختلالات سلامت روان استفاده می شود.

درمان نوروفیدبک یک روش غیر تهاجمی است که امواج مغزی بیمار را اندازه گیری می کند و به بیمار بازخوردی در زمان واقعی درباره نحوه عملکرد مغز ارائه می دهد(منبع).

بازی درمانی:

بازی درمانی برای کودکان همان چیزی است که مشاوره برای بزرگسالان. بازی درمانی از بازی، وسیله بیان طبیعی کودکان، استفاده می کند تا به آنها کمک کند احساسات خود را به جای کلمات، با اسباب بازی راحت تر بیان کنند(منبع).

بازی درمانی معمولاً برای کودکان 3 تا 11 ساله که دارای مشکلات اجتماعی، عاطفی یا رفتاری هستند، هدف قرار می گیرد. بازی درمانی یک درمان واقعی است که در محیط بازی انجام می شود.

از طریق بازی درمانی، کودکان یاد می‌گیرند که افکار و احساسات خود را به روش‌های مناسب بیان کنند، درباره احساسات دیگران بیاموزند، راه‌های کنترل رفتار خود را بیاموزند و یاد بگیرند که چگونه مشکلاتی را که با آن مواجه می‌شوند حل کنند(منبع).

درمان روانکاوی:

روانکاوی، روشی برای درمان اختلالات روانی، شکل گرفته توسط نظریه روانکاوی، که بر فرآیندهای ذهنی ناخودآگاه تأکید دارد و گاهی اوقات به عنوان «روانشناسی عمق» توصیف می شود(منبع).

درمان روانکاوی شامل یک گفتگوی باز است که هدف آن کشف ایده ها و خاطراتی است که مدت ها در ضمیر ناخودآگاه مدفون شده اند.این درمان می تواند یک درمان قدرتمند برای کسانی باشد که مایلند به تفکر عمیق درباره خود بپردازند.

مراجع در این درمان آزادانه و بدون سانسور خود، صحبت میکند و باورها، احساسات یا خواسته های ناخودآگاه را با درمانگر خود بررسی میکند. این درمان ممکن است سال ها طول بکشد(منبع).

طرحواره درمانی:

طرحواره ها مضامین یا چارچوب های گسترده ای هستند که از طریق آنها فرد روابط، خود یا جهان خود را درک می کند. طرحواره درمانی با پرداختن به طرحواره های ناسازگار که می تواند به سلامت روان کمک کند.

طرحواره درمانی با هدف جایگزینی تدریجی طرحواره های ناسازگار با طرحواره های سالم تر است تا فرد پریشانی عاطفی کمتری را تجربه کند. این ممکن است به آنها در عزت نفس، روابطشان با دیگران و عملکرد روزانه کمک کند(منبع).

درمان طرحواره محور نتایج قابل توجهی در کمک به افراد برای تغییر الگوهایی که برای مدت طولانی با آن زندگی کرده اند، نشان داده است(منبع).

هم اکنون می توانید از طریق "مرکز مشاوره ستاره زندگی" و رزرو وقت از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050 و 09108347597 با روش های درمانی نوین روانشناسی درمان خود را آغاز کرده و یا اگر روانشناس هستید در دوره های آموزشی ما شرکت کنید.