میزان خودکشی در تمام جهان سیر صعودی را در چند سال اخیر طی کرده است. امروزه خودکشی در بسیاری از نقاط جهان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر به شمار می رود و محدوده سنی نیز ندارد.
بسیاری از افرادی که خودکشی می کنند درگیر افسردگی یا اختلالات دیگر هستند و در صورت درمان می توانند بهبود کامل پیدا کنند.
خودکشی در جوانان معمولا به دلیل افسردگی رخ می دهد، شاید جوان به نظر سالم بیاید ولی ممکن است در ذهن خود نگرانی هایی داشته باشد که بیان نمی کند و همین بیان نکردن باعث خودکشی آن ها می شود.
باورهای غلط در مورد خودکشی
- شخصی که خودکشي ميکند فردی بيايمان یا بی دین است.
- افرادی که درباره خودکشی صحبت می کنند واقعاً دست به این کار نمی زنند.
- هرکسی که سعی در خودکشی دارد درگیر جنون و دیوانگی است.
- صحبت در مورد خودکشی ممکن است به کسی ایده ببخشد.
- خودکشي بدون اطلاع قبلي رخ ميدهد.
- اگر کسی به خودکشی فکر کند تا آخر عمر درگیر این فکر می ماند.
- کسي که يک بار اقدام به خودکشي کند، ديگر دست به این کار نمی زند.
- نمی توان به کسانی که قصد جدی خودکشی دارند، کمک کرد.
آیا خودکشی علائم هشدار دهنده ای دارد؟
خشونت علائم بسیار نادری دارد و می توان به راحتی تشخیص داد که چه افرادی ممکن است قصد خودکشی داشته باشند. این علائم شامل موارد زیر می شوند:
- افرادی که در گذشته قصد خودکشی داشته اند.
- مرگ ناشی از خودکشی نزدیکان فرد
- صحبت در مورد خودکشی
- مشغله فکری در مورد مرگ
- بخشیدن مال
- سابقه خانوادگی مصرف مواد
- سابقه خانوادگی بیماری روانی
- خداحافظی عجیب و غریب
- حلالیت طلبیدن
- تنفر فرد از خودش
- انتشار آگهی ترحیم خود در فضاهای مجازی
- بی اشتهایی
- داشتن اسلحه
- تمایل برای خریدن وسایلی چون داروهای خواب آور، طناب، سلاح گرم و سرد، سم و موادی از این دست
- تنفر فرد از خودش
اختلال هایی که با افزایش خطر خودکشی در ارتباط هستند عبارتند از:
- اختلال دو قطبی
- اختلال افسردگی
- اختلال اضطراب پس از حادثه
- اختلال شخصیت مرزی
- اسکیزوفرنیا
- اختلالات شخصیت
ارتباط بین بیماری های جسمی و خودکشی
- بيماريهاي مغز و اعصاب (صرع، ضربه و سکته مغزی)
- سرطان
- ایدز
- بیماری های مزمن ( دیابت، بیماری های عروقی، Ms)
- بیماری های جنسی
- افراد دارای معلولیت
پیشگیری از خودکشی ممکن است؟
خودکشی در حقیقت نشان می دهد که شرایط و وضع زندگی برای افراد مساعد نیست و این کار معمولا پس از یک اختلاف و درگیری رخ می دهد اما به یاد داشته باشید که این ها از علل خودکشی نیستند. مشکلات آسیب پذیر دیگر که در بالا ذکر شد نیز ممکن است شرایط زندگی فرد را بسیار سخت کنند. در این شرایط فرد نیاز به کمک دارد و بسیار آسیب پذیر می شود.
خودکشی فرزندان باعث اضطراب و عصبانیت والدین می شود که کاملا طبیعی است. این عصبانیت معمولا هم از دست خود والدین است هم از دست فرزندشان که دست به چنین عمل احمقانه ای زده است.
در این شرایط خانواده ها به کمک یک مشاور حاذق نیاز دارند و نباید دست به رفتارهای خودجوش بزنند. البته پیشنهاد ما رفتارهای متعادل است، که شامل موارد زیر می شود:
- گفت و گو صریح و صادقانه بین والدین و فرزند، به یاد داشته باشید که برای بهبود حال فرزندان لازم است که احساسات . عواطف او را درک کنید.
- آرام کردن محیط زندگی، کاهش استرس و فشار بر فرزندان نیز می تواند به بهبود حال آن ها کمک کند.
- بهبود روابط خانوادگی، گذراندن وقت در کنار یکدیگر و انجام فعالیت های لذت بخش می تواند به این امر کمک کند.
- به آن ها بگویید که احساسات آن ها را درک می کنید.
چه روشی برای درمان خودکشی مناسب است؟
درمان خودکشی به افکار و رفتارهای فرد بستگی دارد. اگرچه در بسیاری از موارد، درمان شامل گفتاردرمانی و دارو می شود.
گفتاردرمانی
گفتاردرمانی که به آن روان درمانی نیز گفته می شود، یکی از روش های درمانی مناسب برای کاهش اقدام به خودکشی است. درمان رفتاری شناختی (CBT) نیز نوعی گفتاردرمانی است که اغلب برای افرادی که به خودکشی فکر می کنند، استفاده می شود.
هدف درمان شناختی رفتاری این است که به افراد بیمار یاد دهد چگونه استرس و اضطراب خود را کاهش دهند این روش همچنین می تواند به آن ها کمک کند تا باورهای منفی را با باورهای مثبت جایگزین کرده و کنترل زندگی خود را به دست بگیرند.
دارو درمانی برای درمان خودکشی
اگر جلسات مشاوره در کاهش خطر خودکشی موثر نباشد. درمانگر برای تسکین علائمی مانند افسردگی و اضطراب، دارو تجویز می کند و این داروها می توانند به کاهش یا از بین بردن فکر خودکشی کمک کنند.
داروهای تجویز شده احتمالا یکی از سه نوع زیر هستند، نوع دارو تجویز شده توسط دکتر بستگی به دلیل خودکشی فرد دارد.
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی
- داروهای ضد اضطراب
طبق دستورالعمل، داروها را مصرف کنید
برخی از داروهای ضد افسردگی می توانند باعث ایجاد افکار خودکشی شوند، به ویژه هنگامی که برای اولین بار شروع به مصرف آن ها می شود.
هرگز نباید مصرف داروهای خود را متوقف کرده یا مقدار مصرف را تغییر دهید، مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد. اگر به طور ناگهانی مصرف داروهای خود را متوقف کنید، احساس خودکشی در شما بدتر شود. اگر عوارض جانبی دارو بر روان یا جسم شما تاثیر منفی می گذارد در این مورد با درمانگر خود صحبت کنید.
تغییر سبک زندگی
علاوه بر گفتار درمانی و دارو درمانی، گاهی اوقات با برخی عادات سالم، خطر خودکشی کاهش می یابد. این عادات شامل موارد زیر می باشد.
پرهیز از مصرف الکل و مواد مخدر.
دوری از الکل و مواد مخدر برای کسانی که ممکن است خودکشی کنند ضروری است، زیرا باعث می شوند که فرد کنترل خودش را از دست بدهد.
ورزش منظم.
ورزش حداقل سه بار در هفته، به خصوص در فضای باز و در معرض نور خورشید می تواند به بهبود روحیه فرد کمک کند. فعالیت بدنی باعث تولید برخی مواد شیمیایی می شود که مغز را تحریک کرده و باعث می شود فرد احساس شادی و آرامش بیشتری پیدا کنند.
خواب مفید.
داشتن خواب با کیفیت نیز بسیار مهم است. خواب کم می تواند باعث ایجاد استرس و اضطراب شود، اگر نمی توانید بخوابید با درمانگر خود در این مورد صحبت کنید.
از کجا می دانیم که آن ها فقط به دنبال توجه نیستند؟
برخی از افراد ممکن است صحبت در مورد خودکشی را عملی برای جلب توجه دیگران بدانند. اما افرادی که قصد خودکشی دارند اغلب مدتی است که در مورد آن فکر کرده اند و این افکار از یک درد عمیق در وجود آن ها ناشی می شود.
اشخاصی نیز ممکن است احساس کنند که خودکشی عملی خودخواهانه است. این احساس قابل درک است، چطور فرد با وجود این که می داند چه صدمه ای به نزدیکان خود وارد می کند به این عمل دست می زند؟
اما این تصور نیز نادرست است زیرا افرادی که خودکشی می کنند معمولا از طرف اطرافیان خود رها می شوند، تحقیقات نشان داده است که اگر احساسات افراد توسط دیگران درک شود هیچ گاه تصمیم به خودکشی نمی گیرند.
افرادی که به گزینه خودکشی می رسند ممکن است احساس کنند که باری بر دوش عزیزانشان هستند. از نظر آن ها، خودکشی ممکن است عملی فداکارانه باشد که به وسیله آن از عزیزان خود محافظت می کنند.
اقدامات والدین پس از خودکشی فرزندان
پس از اقدام فرزند به خودکشی، اقدامات خانواده می تواند چالش برانگیز باشد. خانواده ها می توانند قوانینی را در خانه اجرا کنند، البته در مورد این قوانین باید با فرزندان گفت و گو شود تا آن ها بتوانند نتایج قوانین را درک کنند.
هدف خانواده ها پس از قصد خودکشی فرزندان باید این باشد که آن ها راه های سالم تری برای کنترل خشم و ناراحتی در زمان دعوا یا عصبانیت پیدا کند از طرفی دیگر مشکلات بنیادین خانواده نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد.
رابطه خودکشی با مصرف الکل
البته که خود الکل باعث خودکشی فرد نمی شود. اما جوانان آسیب پذیر با مصرف الکل در معرض خودکشی قرار می گیرند. تحقیقات از تاثیر الکل بر مغز خبر می دهند.
الکل تقریباً در یک سوم از خودکشی ها مشاهده می شود. اگرچه الکل می تواند موقتاً فرد را از ایده خودکشی منصرف کند، اما در واقع مسئله را به طرز چشمگیری بدتر می کند.
به عنوان مثال، الکل علائم بسیاری از بیماری های روانی مانند اختلال دو قطبی، اختلال شخصیت مرزی و افسردگی را تشدید می کند و همه این ها ممکن است منجر به خودکشی شوند.
شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره افسردگی و خودکشی "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 است.
دیدگاه خود را بنویسید