علائم افسردگی در جوانان چیست و چگونه می توان تشخیص داد؟ همان طور که در مورد افسردگی توضیح داده شد. اختلال افسردگی در زندگی فرد تاثیر زیادی دارد و فرد در این دوره دچار آسیب های کارکردی می شود یعنی نمی تواند از پس کارهای عادی خود بر بیاید.
علائم افسردگی در جوانان چیست
در متن زیر علائم افسردگی ذکر شده است این علائم بیش تر در جوان ها بروز می کند و شدت، ترکیب و تاثیر آن بر زندگی فرد برای تشخیص افسردگی اهمیت زیادی دارد و شامل موارد زیر می شود:
- بی علاقگی نسبت به همه چیز
- کاهش انرژی
- کاهش تمرکز
- کاهش اعتماد به نفس
- احساس بی ارزشی و گناه
- دیدگاه مایوسانه نسبت به آینده
- تفکرات مبنی بر خودکشی یا خودزنی
- اختلال در برنامه خواب
- کاهش اشتها
موارد زیر نیز ممکن است در رفتار فردی که با افسردگی درگیر است دیده شود.
- اضطراب
- پریشانی و سراسیمگی
- زودرنجی
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- رفتار نمایشی
- وسواس
- ترس بیمارگونه
- تغییرات خلقی
- اهمیت کم تر به ظاهر و بهداشت
- نمرات و عملکرد ضعیف در مدرسه
- رفتارهای پرخطر
شرایط زیر نیز ممکن است در افراد افسرده دیده می شود.
- کاهش چشم گیر وزن در شرایطی که فرد رژیم نگرفته است یا افزایش وزن ( به عدم افزایش وزن در کودکان باید دقت شود)
- حالت افسردگی و بی حوصلگی در اغلب ساعات، گریه و احساس پوچی، زودرنجی و تندخویی در جوانان و کودکان.
این حالات در صورتی مخرب و علائم بیماری شناخته می شوند که باعث آسیب به روند طبیعی زندگی فرد بزنند.
توجه کنید که اختلال افسردگی درجات مختلفی دارد. و ممکن است از خستگی و کاهش کارآیی فرد شروع بشود و به شرایطی برسد که فرد نتواند حتی از رخت خواب خود جدا شود و غذا بخورد.
به یاد داشته باشید که هرکس منحصر به فرد است و نمی توان یک دستورالعمل برای همه صادر کرد.
افسردگی در کودکان و نوجوانان و والدین
افسردگی در کودکان و نوجوان ها می تواند علائم زیر را داشته باشد.
- خواب بیش از اندازه
- عصبانیت و تندخویی در اکثر مواقع به خصوص صبح ها
ممکن است بسیاری از افراد گمان کنند که فرزند آن ها عصبی یا نمک نشناس است ولی اینگونه نیست در طی این سنین افراد نمی توانند احساسات خود را به شکلی که می خواهند بیان کنند برای همین از راه های دیگری دست به بروز احساسات خود می زنند.
پس از بهبود افسردگی فرد می تواند در مورد احساسات خود حرف بزند به طور مثال مراجع نوجوانی داشتم که پس از درمان بیان کرد که با هیچ کس نمی توانسته در مورد احساسات خود صحبت کند و ترجیح می داده که صبح دیگر از خواب بیدار نشود.
افسردگی در جوانان بیش تر از چیزی که تصور می شود شیوع دارد حدود پنج درصد از نوجوانان به افسردگی مبتلا می شوند، میزان افسردگی در سنین بالا تر حدود دو درصد است.
اما آمار دقیقی نمی توان برای سنین متفاوت در نظر گرفت زیرا بسیاری از افراد به روانشناس و روانپزشک مراجعه نمی کنند.
افسردگی پس از جوانی روند نزولی طی می کند اما بهتر است برای جلوگیری از بازگشت افسردگی، افراد هنگام مواجه با تغییرات خلقی شدید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنند.
والدین معمولا از خودکشی جوانان افسرده نگران هستند و البته میزان خودکشی در هر قشری رو به افزایش است. اگر کسی مصمم به خودکشی باشد نمی توان جلوی او را گرفت اما راه هایی برای کاهش این خطر وجود دارد و پدر و مادر می توانند به سلامتی کودک خود کمک کنند.
به این فعالیت ها در مقالات دیگر پرداخته می شود اما به یاد داشته باشید که حمایت پدر و مادر حتی اگر باعث بهبودی افسردگی نیز نشود کمک زیادی به سلامتی فرد می کند.
تشخیص عادی نبودن شرایط می تواند دشوار باشد زیرا جوانان و نوجوانان تغییرات روحی زیادی را تجربه می کنند، سعی کنید با فرزند خود صحبت کنید و ببینید که آیا می تواند مشکلات خود را مدیریت کند یا از نظر او زندگی خسته کننده و بی معنی است.
احتمال افسردگی در کدام دسته از جوانان بیش تر است؟
- کسانی که قبلا مشکلات عاطفی یا رفتاری را تجربه کرده اند.
- کسانی که دچار اختلال بیش فعالی یا کم توجهی هستند.
- افرادی که مورد سوء استفاده جسمی یا جنسی قرار گرفته اند.
- کسانی که در روابط اجتماعی خود مشکل دارند.
- کسانی که در ایجاد ارتباط با همسالان خود مشکل دارند.
- جوانانی که سابقه بروز افسردگی را در نزدیکان خود دارند.
علل افسردگی در جوانان
در اغلب اوقات بین آسیب پذیری و اختلالات شخصیتی رابطه وجود دارد. افرادی که در خانواده آن ها فردی به افسردگی مبتلا است بیش تر احتمال دارد در خطر افسردگی قرار بگیرند، البته این بدین معنی نیست که احتمال بروز افسردگی در آن ها صد در صد است.
مشاهده رفتارهای افسرده در اطرافیان نیز می تواند باعث بروز این رفتارها بشود. رویداد ها ناخواشآیند مانند موارد زیر می توانند باعث بروز افسردگی در جوانان بشود:
- جدایی والدین
- کمبود عزت نفس
- سوء استفاده
- مشکلات روانی در والدین
- نارسایی کلیوی یا دیابت ( مخصوصا وقتی اولین بار متوجه بیماری خود می شوند)
شرایط زیر نیز می تواند احتمال بروز افسردگی را افزایش دهد
- کمال گرایی و وظیفه شناسی
- اختلالات رفتاری مانند مشکلات یادگیری یا اختلال بیش فعالی
- مشکلات مربوط به دوستان
- مشکل دارسی
- به طور دائم مورد انتقاد قرار گرفتن
عوامل نامطوب معمولا در کنار یکدیگر باعث ایجاد افسردگی می شوند و یک عامل به تنهایی باعث ایجاد آن نمی شود.
در ادامه متن به بررسی علامت های اصلی افسردگی می پردازیم.
تغییرات خلقی
تغییرات خلقی کوتاه مدت در بیش تر نوجوانان رخ می دهد ولی زمانی که این تغییرات از بین نرود و باعث عذاب و از بین رفتن روال طبیعی زندگی فرد شود، این تغییرات نشانی از اختلال افسردگی هستند و می توانند به سه شکل تندخویی، نگرانی، افت تحصیلی، درد جسمانی و خودکشی خود را نشان دهد.
تندخویی و عصبانیت
بحث های متدوام و طولانی با والدین از ویژگی های اصلی دوران جوانی به حساب می آیند زیرا معمولا جوانان با نظرات و دیدگاه های والدین خود مخالف هستند و آن ها را به چالش می کشند. جوانان در این سنین بیش تر صحبت ها و ایده های همسن های خود را قبول دارند.
والدین باید این رفتار جوانان را درک کنند و استقلال فکری و رفتاری فرزند خود را بپذیرند.
اما تندخویی در دوران افسردگی با خشم همراه است و این خشم باعث ایجاد اختلاف در خانواده می شود. پس باید توجه شود که خشم یکی از دلایل افسردگی در جوانان محسوب می شود.
نگرانی افراطی
جوان ها و نوجوانان افسرده معمولا نگرانی های مختلفی را تجربه می کنند که ممکن است هیچ وقت در مورد آن ها صحبت نکنند. برخی از آن ها به دلیل شرایطی که در گذشته داشته اند مدام نگرانند که والدین خود را از دست بدهند. این نگرانی ممکن است باعث وابستگی زیاد جوان یا نوجوان به والدینش شود.
نوجوان ها معمولا نگران هستند که دیگران ظاهر آن ها را مورد قضاوت قرار دهند و برای همین ممکن است منزوی شوند.
افت تحصیلی
تمرکز بر مسائلی که احتیاج به تلاش ذهنی دارد برای افراد افسرده جزو کارهای غیرممکن است و به همین دلیل افسردگی موجب افت تحصیلی می شود ممکن است فرد ساعت های زیادی را تلاش کند اما هرگز به نتیجه مطلوب نرسد.
گاهی به جوانان افسرده توصیه می شود که برای تمرکز از بازی های کامپیوتری استفاده کنند زیرا این کار به آن ها کمک می کنند از آشوب ذهنی فاصله بگیرند.
درد جسمی در جوانان
بعضی از افراد معمولا نگران هستند که دچار بیماری خاصی باشند و نسبت به این مسئله وسواس فکری دارند. به یاد داشته باشید که این درد ها ناشی از تظاهر نیستند بلکه این درد ها واقعا باعث تشویش جوانان می شود هرچند دکتر و والدین نمی توانند دلیلی برای این امر پیدا کنند.
جوانان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند.
- حالت تهوع
- بدن درد
- دل درد
- سر درد
- خستگی
پیشنهاد مشاور: تست افسردگی با پاسخ به صورت رایگان به شما پیشنهاد می شود
خودکشی در نوجوان افسرده
افکار زودگذر در مورد خودکشی معمولا در دوره نوجوانی رخ می دهد و اغلب در اثر جدایی والدین، مشکلات و دعواهای خانوادگی ایجاد می شود ولی این افکار باعث خودکشی فرد نمی شوند.
فکر خودکشی در افراد افسرده حالتی زودگذر ندارد و به فکر همیشگی آن ها تبدیل می شود. بسیاری از افراد فکر می کنند که زمانی که فرد در مورد خودکشی صحبت می کند هرگز آن را عملی نمی کند در حالی که این فکر کاملا غلط است.
با این افراد باید گفت و گو کرد و دوره های مشاوره در نظر گرفته شود.
البته آمار خودکشی نگران کننده نیست ولی آمار آسیب به خود یا خودزنی شایع تر است به طور مثال بعضی از افرادی که رگ خود را می زنند قصد خودکشی ندارند و فقط می خواهند درد و رنج خود را تخلیه سازند.
این امر بسیار نگران کننده است و این افراد به کمک سریع نیاز دارند. شاید نتوانید به راحتی افسردگی را در فرزند خود شناسایی کنید ولی اگر احساس می کنید که زندگی عادی او مختل شده است بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید.
به یاد داشته باشید که در هر صد دقیقه یک نوجوان خودکشی می کند و خودکشی سومین عامل مرگ در افراد بین 15 تا 24 است.
تحقیقات نشان می دهد که حدود 30 درصد از جوان ها و نوجوانان افسرده تحت درمان قرار می گیرند.
آیا علت افسردگی می تواند چیز دیگری باشد؟
معمولا والدین زمانی که با افسردگی فرزند خود مواجه می شوند می خواهند بدانند که آیا افسردگی باعث ایجاد بیماری ها و اختلالات دیگری نیز می شود؟
آن ها ممکن است نگران ایجاد موارد و اختلال های زیر باشند:
- مصرف الکل
- مصرف مواد مخدر
- بیماری جسمی حاد
- سوء استفاده جنسی
- اسکیزوفرنی
- اختلال در تغذیه
- اختلال دو قطبی
آیا افسردگی می تواند به دلیل مصرف الکل به وجود بیاید؟
رابطه بین الکل و افسردگی هنوز به طور کامل مشخص نشده است اما می توان گفت که مصرف الکل می تواند باعث خستگی و افسردگی در فرد شود. مصرف الکل در این افراد باید کاملا تحت نظر قرار بگیرد و ممکن است در درجه ای حتی لازم شود خانواده در برابر فرزندشان بایستند اما تمام این کارها باید زیر نظر مشاور انجام شود زیرا با دخالت های کنترل نشده والدین ممکن است فرزند شروع به دروغ و فریب دادن خانواده اش کند.
به یاد داشته باشید که فرزند شما از شما یاد می گیرد، سعی کنید به هیچ عنوان در مقابل فرزندان خود از مشروبات الکلی استفاده نکنید و همیشه معایب استفاده از آن ها را به فرزندان خود خاطر نشان کنید.
آیا مصرف مواد مخدر می تواند باعث ایجاد افسردگی شود؟
جوانان زیادی در معرض استفاده از مواد مخدر قرار می گیرند و اکثر جوان ها داروهای ملایم را امتحان کرده اند.
به طور مثال حشیش، باعث می شود که جوانان برای مدت طولانی احساس افسردگی پیدا کنند و اعتیاد به آن بسیار آسان است. اگر فرزند شما در مدت کم مقدار زیادی پول بدون دلیل خرج می کند، تا دیر وقت بیرون می ماند و تمرکز خود را از دست می دهد می توانید به اعتیاد او شک کنید.
هیچ وقت بدون داشتن مدرک کافی فرزند خود را محکوم نکنید، مطمئن باشید که کودک شما به دلایلی به این مصرف روی آورده است و سرزنش کردن او فقط باعث تشدید این احساسات می شود.
سعی کنید با او صحبت کنید و به او اطمینان دهید که حال او را درک می کنید و کمک او خواهید کرد.
بیماری حاد جسمانی
افرادی که با افسردگی سر و کله می زنند اغلب بی حال و مریض به نظر می آیند چون سردرد، بدن درد و علائم مختلف دیگری را تجربه می کنند، افسردگی ممکن است پس از بیماری های شدید ایجاد شود، اما لازم به نگرانی نیست دکتر یا متخصص حتما احتمال حضور بیماری ها را مورد بررسی قرار می دهد.
سوء استفاده جنسی
وقتی کودکانی که قبلا سالم و با نشاط بوده اند به طور ناگهانی ساکت و منزوی می شوند اولین چیزی که به ذهن والدین می رسد سوء استفاده جنسی است اما کودک تا زمانی که بزرگ نشود در این مورد صحبت نمی کند. این کار ممکن است به این دلیل باشد که کودک مورد تهدید قرار گرفته است.
سعی کنید در آرامش کامل و بدون هیچ نوع استرسی با کودک خود صحبت کنید و از او بخواهید که اگر کسی اذیتش کرده است به شما بگوید و از چیزی نترسد.
اصلا به آن ها فشار وارد نکنید، صحبت در مورد این موضوع بسیار سخت است بنابراین باید این اعتماد به نفس را در کودک ایجاد کنید تا بتواند در مورد اذیت و آزار صحبت کند.
اگر نمی توانید با کودک خود در باره این موضوعات صحبت کنید از مشاور کمک بگیرید. در هر حالت مشاور می تواند به شکل حرفه ای به کودک شما کمک کند و میزان آسیب را در او به حداقل برساند.
اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی نوعی بیماری روانی است که در اواخر دوره نوجوانی در فرد ایجاد می شود این بیماری بر تفکر و هیجانات جوان تاثیر زیادی می گذارد و به شکل های مختلفی خود را نشان می دهد. جوان بر اثر این بیماری ممکن است منزوی شود و رفتارهای عجیب و غریبی از خود بروز دهد.
در حالت حاد اسکیزوفرنی شامل هذیان یا توهم می شود.
این هذیان و توهم بیش تر بر پایه بدبینی و شک است مثلا فرد احساس می کند که کسی مدام او را تعقیب می کند و برای همین معمولا وحشت زده است.
فرد افسرده همچنین ممکن است صداهایی بشوند که در مورد او حرف می زند و او را تحقیر می کند. معمولا در این شرایط فرد احساس افسردگی پیدا می کند، در این شرایط هرچقدر درمان سریع تر شروع شود نتیجه بخش تر است.
اختلال در تغذیه در جوانان
بی اشتهایی عصبی یا پراشتهایی روانی در طول افسردگی شایع هستند زیرا جوانانی که به افسردگی مبتلا هستند معمولا به اختلال غذا خوردن نیز مبتلا می شوند.
بی اشتهایی عصبی از نوجوانی شروع شده و بیش تر در دختران دیده می شود.
در بی اشتهایی عصبی فرد به شدت از چاق شدن می ترسد و برای همین همیشه سعی می کند که خود را لاغر نگه دارد این افراد معمولا فکر می کنند که چاق هستند در حالی که از شدت لاغری رو به مریضی هستند.
اگر وزن فرزند شما بدون هیچ دلیل خاصی کاهش یابد باید به متخصص و روانشناس مراجعه کنید.
پراشتهایی روانی سخت تر تشخیص داده می شود در این افراد پرخوری به شکلی دیده می شود که حتی فرد ممکن است با استفراغ، دارو ملین یا ورزش سنگین سعی در کاهش وزن خود داشته باشند.
ممکن است دیگران این رفتارها را آسیب دهنده بدانند ولی خود فرد این کار را برای بقا انجام می دهد.
اختلال دو قطبی در جوانان
این بیماری در صورت وجود سابقه خانوادگی اصلی ترین دلیل نگرانی والدین می شود این اختلال شامل تغییرات گسترده ای از شادی و فعالیت شدید به سمت احساس بدبختی، غم و اندوه شدید است.
این تغییرات ممکن است در دوره های هفتگی، ماهیانه یا حتی سالیانه رخ دهند. اختلال دو قطبی با دارو کنترل می شود و شخص می تواند زندگی عادی خود را ادامه دهد. تشخیص بیماری دو قطبی به گذر زمان نیاز دارد و از افسردگی سخت تر است.
شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره افسردگی "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 است.
دیدگاه خود را بنویسید