همیشه دیده می شود که برخی از مردان به دلایل مختلف باعث ایجاد خشونت خانگی می شوند و زنان خود را به صورت جسمانی یا روانی آزار می دهند. در این مقاله به بررسی دلایل و راه های درمان این مشکل رسیدگی می شود.
کتک خوردن زن توسط مرد هیچ توجیه منطقی ندارد، با این حال بسیاری از مردانی که دست بزن دارند معتقدند که علت اینکه همسرشان را کتک می زنند مواردی از قبیل موارد زیر می باشد. است:
- تقصیر خودش بود
- روی اعصابم راه می رود
- دست خودم نیست
- من دوستش دارم ولی چون طبق خواسته ام رفتار نمی کند مجبورم او را کتک بزنم
- و موارد دیگر
واقعیت این است که افراد همیشه برای رفتارهای درست و غلط خود توجیه هایی دارند که از نظر خودشان منطقی است، ولی وقتی از بیرون به این توجیهات نگاه می کنیم و به آن ها گوش فرا می دهیم متوجه بی منطق بودن آن ها می شویم.
دست بزن داشتن مرد نوعی، خشونت خانگی مرد نسبت به زن محسوب می شود.
در مورد کتک خوردن زن، حتی اگر زن مقصر ایجاد دعوا و تنش باشد بازهم مرد حق این را ندارد که قدرت بازوی خود را به رخ زن بکشد و زن را کتک بزند، چون این نوعی دفاع از حقوق خود به روشی غلط و ناجوانمردانه می باشد.
اما واقعیت این است که در اکثر اوقات مردانی که دست بزن دارند، تحت هر شرایطی و با کوچکترین تنشی شروع به کتک زدن همسر خود می کنند و همیشه حق را به خود می دهند.
در این شرایط، قطعا زن، به مرور درمانده می شود و خود را موجودی ضعیف می داند که در معرض ظلم مردی بی رحم قرار گرفته است.
حال واقعا در این شرایط باید چه کرد؟
آیا باید این وضعیت را تحمل کرد؟ آیا باید برای تغییر این شرایط تلاش کرد؟ یا اینکه تنها راه، طلاق و جدایی از چنین مردی است؟
بدیهی است که حفظ سلامت و آرامش روان در زندگی مشترک از هر امری واجب تر است. بسیاری از خانم ها ترجیح می دهند که زیر بار مشت و لگد همسر خود باقی بمانند و این وضعیت را تحمل کنند، تنها به این دلیل که صاحب فرزند هستند، این افراد چنین تفکری دارند که من به عنوان یک مادر باید هر سختی و شرایطی را تحمل کنم و از فرزندم مراقبت کنم و اگر فرزند خود را رها کنم مادر خوبی نیستم و به بچه ام آسیب می زنم.
اما خوب است بدانید که فرزندانی که کتک خوردن مادر خود را می بینند در بزرگسالی به انواع مشکلات روانی از جمله اضطراب و افسردگی، اختلالات شخصیت و غیره مبتلا می شوند.
پیشنهاد مشاور: پرخاشگری همسر | علت عصبانیت و بداخلاقی همسرتان
همچنین این کودکان، این شیوه رفتاری را از پدر و مادر خود می آموزند. به طوری که پسر بچه ها وقتی که بزرگ شوند و ازدواج کنند، طبق الگو برداری از پدرشان، همسر خود را کتک می زنند و دختران نیز اگر ازدواج کنند و در معرض خشونت خانگی قرار بگیرند تصور می کنند که باید مانند مادرشان هر وضعیتی را تحمل کنند و حقشان در زندگی این است کتک بخورند.
به علاوه، مادری که در چنین شرایطی به سر می برد، قطعا از نظر روانی در شرایط مطلوبی نخواهد بود و همین امر سبب می شود که نتواند رفتاری توام با آرامش با فرزند خود داشته باشد و به درستی نیاز های او را رفع کند، چه بسا خشم فروخورده خود را بر سر فرزندش خالی کند و در زمان عصبانیت فرزندش را کتک بزند، که این امر به مراتب آسیب های بیشتری به کودک وارد می کند.
بنابراین در چنین شرایطی باید واقعا تمام شرایط را سنجید و به این فکر کرد که درست ترین کار چه چیزی است.
البته که بهترین کار این است که در ابتدا ترجیحمان، حفظ زندگی مان باشد و با بروز هر مشکلی به سرعت ناامید نشویم و زندگی مشترک، همسر و فرزندمان را رها نکنیم.
درست ترین رفتار با مردی که دست بزن دارد چیست؟
در ابتدا باید به علت این مسئله پی برد و دید که آیا همسرمان از رفتار خودش ابراز پشیمانی می کند یا خیر؟
آیا معتقد است که واقعا دلش نمی خواهد چنین رفتاری داشته باشد ولی نمی تواند خودش را کنترل کند و یا اینکه به صورت حق به جانب رفتار می کند و از رفتاری که بروز می دهد به هیچ عنوان ابراز پشیمانی نمی کند!
بدیهی است که احتمال تغییر و اصلاح مردی که از رفتارش ابراز پشیمانی می کند بسیار بیشتر از مردی است که به هیچ عنوان حاضر به پذیرش اشتباه خود نیست.
اگر با همسری مواجه هستیم که تحریک پذیر، پرخاشگر و عصبی است و در پی تحریک پذیری خود شروع به کتک زدن می کند ولی در ادامه ابراز پشیمانی و عذر خواهی می کند می توانیم امید داشته باشیم که در صورت پذیرش اشتباه و تمایل به تغییر و شروع روند درمانی می تواند تغییر کند.
پیشنهاد مشاور: همسر بی مسئولیت را دگرگون کنید
ولی اگر همسری داریم که در عین حال که ما را کتک می زند، از کار خود لذت می برد و به هیچ عنوان ابراز پشیمانی نمی کند و حاضر به دریافت هیچ نوع خدمات روانشناختی و طی کردن مسیر درمانی نیست، بهتر است هر چه سریعتر به فکر نجات خود باشیم و به سرعت مراحل جدایی خود را طی کنیم.
دلایل دست بزن داشتن مرد
تحریک پذیری و دست بزن داشتن مرد دلایل مختلفی دارد که با توجه به این دلایل می توان به اصلاح یا عدم اصلاح آن پی برد:
الگو برداری از والدین
همانطور که پیش تر اشاره کردیم، کودکانی که خشونت خانگی را مشاهده می کنند، جدا از اینکه در معرض خطر انواع آسیب ها و اختلالات روانشناختی هستند این رفتار را از پدران خود الگو می گیرند.
پیشنهاد مشاور: مقابله با دروغگویی همسر
پسر بچه ای که مدام در در دوران کودکی خود رفتار پرخاشگرانه پدرش را مشاهده کرده و شاهد کتک خوردن مادر توسط پدرش بوده است، در دوران بزرگسالی و در زمان زندگی مشترک تصورش این است که تنها راه حل مشکلات و اختلافات، کتک زدن همسر و اعمال قدرت نسبت به او می باشد. چنین افرادی چون صبوری و تحمل مادر خود را در آن شرایط مشاهده کرده اند معتقدند که همسرشان نیز حق هیچگونه اعتراضی ندارد و موظف است که چنین شرایطی را تحمل کند و به زندگی مشترک خود ادامه دهد.
متاسفانه این افراد با توجه به تفکری که دارند، به هیچ عنوان حاضر به تغییر و پذیرش اشتباه خود نیستند و معتقدند که شیوه درست اداره زندگی و حل مشکلات همین است. بنابراین تغییر این افراد تقریبا غیر ممکن است مگر اینکه خودشان احساس نیاز به درمان کنند.
ژنتیک
همه ما می دانیم که ژنتیک نقش پررنگی در بسیاری از خصوصیات ما دارد، برخی از مردان با توجه به ژنی که از خاندان خود به ارث برده اند میزان تستوسترون بالایی در بدن خود دارند (تستوسترون هورمونی مردانه است که میزان بیش از حد معمول آن می تواند رفتار پرخاشگری را افزایش دهد).
چنین مردانی متوجه تحریک پذیری خود هستند و حتی ممکن است از این شرایط رنج ببرند. اگر که تنها علت بروز رفتارهای پرخاشگرانه، ژنتیک باشد و این افراد در محیط زندگی خود شاهد رفتارهای پرخاشگرانه پدران خود نبوده باشند، می توان به بهبود و تغییرشان امیدوار بود. البته شرط درمان پذیری و تغییر این است که فرد مشکلش را بپذیرد و تمایل به درمان داشته باشد.
مشکلات روان پریشی و اختلالات شخصیت
مشکلات روانی قطعا تاثیر منفی در سبک زندگی افراد دارد و افراد مبتلا به اختلال شخصیت هر کدام دارای نشانه های مخصوص به خود هستند و هر کدام به نوعی به زندگی خود و اطرافیانشان لطمه وارد می کنند.
برخی از اختلالات روانی درون ریز هستند و آسیب آن بیشتر متوجه خود فرد بیمار است تا اطرافیان.
اختلالاتی مثل اضطراب، افسردگی، اختلالات وسواس
اما برخی دیگر از اختلالات روانی، تحت عنوان اختلالات بروز ریز هستند و بنابراین علاوه بر آسیب به خود فرد، اطرافیان نیز در معرض آسیب ناشی از این اختلال قرار می گیرند.
اختلالات شخصیت از این دسته از بیماری ها هستند.
اختلال شخصیت پارانویید، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، سادیسم و اختلال شخصیت مرزی از جمله اختلالاتی هستند که می توانند منجر به بروز رفتارهای پرخاشگرانه و آسیب به دیگران شوند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید مدام نسبت به دیگران، علی الخصوص همسر خود شک دارند، به طور مکرر او را محکوم به خیانت می کنند، از هر رفتار همسر خود سوء برداشت می کنند و همین امر سبب می شود به مراتب روی همسر خود دست بلند کنند و او را مورد آزار قرار دهند. از آنجایی که این افراد مدام حق را به خود می دهند و معتقدند که افکارشان عین حقیقت است و این دیگران هستند که رفتار نادرستی دارند، بنابراین درمان پذیری شان بسیار سخت و حتی می توان گفت غیر ممکن است چون همانطور که گفتیم قدم اول درمان، پذیرش مشکل است که متاسفانه این افراد، معمولا حاضر به پذیرش مشکل خود نیستند.
اختلال شخصیت ضد اجتماعی نیز اختلالی است که فرد مبتلا به آن تمایل شدیدی به نقض قوانین و فریب زدن و آسیب زدن به دیگران را دارد و به هیچ عنوان نسبت به رفتار خود ابراز پشیمانی نمی کند. چنین فردی هر چقدر هم که تنبیه شود بازهم به رفتار خود ادامه می دهد (هورمون تستوسترون در این اختلال نیز نقش بسیار مهمی ایفا می کند).
پیشنهاد مشاور: خشونت علیه زنان را چگونه تشخیص دهیم؟ خشونت علیه زنان فقط جسمی نیست
سادیسم یا دیگر آزاری اختلالی است که فرد مبتلا به آن، از آسیب زدن به دیگران لذت می برد و تنها راه رهایی از تنش های خود را آسیب زدن به دیگران می داند، این افراد نیز همسران خود را مدام در معرض خشونت قرار می دهند.
اختلال مرزی، نیز یکی دیگر از اختلالاتی است که ناپایداری در خلق و رفتار از خصوصیات بارز آن است.
رفتارهای بی پروا و خشونت فیزیکی نسبت به خود و اطرافیان به وفور در این افراد دیده می شود. این افراد به شدت نسبت به طرد شدن از سمت اطرافیان می ترسند و همین امر سبب می شود هرجا که احساس ناامنی کنند و احساس کنند که همسرشان آن ها را طرد می کند و یا نسبت به او بی توجهی می کند، به بروز رفتارهای پرخاشگرانه بپردازند.
(در واقع این افراد نوعی کوشش دیوانه وار برای جلوگیری از طرد شدن دارند).
درمان پذیری آن نسبت به سه اختلال دیگری که ذکر شد بیشتر است به این دلیل که خود فرد از حالت های خود عذاب می کشد.
مصرف مواد
بروز رفتارهای پرخاشگرانه یکی از عوارض و پیامدهای اصلی مصرف مواد است.
افرادی که به مصرف مواد مخدر و قرص های روان گردان اعتیاد دارند، بسیار مستعد پرخاشگری و رفتارهای آسیب رسانی به دیگران دارند.
تنها در شرایطی می توان به درمان پذیری این افراد امیدوار بود که قصد ترک داشته باشند.
- همانطور که شرح داده شد، می توان به درمان و تغییر پذیری برخی از مردانی که دست بزن دارند امیدوار بود، اما این تغییر پذیری منوط به پذیرش اشتباه و اقدام برای درمان است.
- نکته ای که وجود دارد این است که برای تغییر این افراد، مراجعه به روانشناس و طی کردن روند درمانی حتما لازم است.
- ما در این مقاله به اهمیت ابراز پشیمانی در درمان پذیری اشاره کردیم، ولی دقت کنید که این ابراز پشیمانی را با فریب دادن اشتباه نگیرید. برخی از مردانی که دست بزن دارند، فقط به قصد فریب همسرشان است که ابراز پشیمانی می کنند ولی در واقع اصلا از کار خود پشیمان نیستند.
پیشنهاد مشاور:تست دروغگویی، فریبکاری و کلاهبرداری همسر
- اگر همسرتان دست بزن دارد و از شما می خواهد که او را ببخشید شرط بخشش او را، مراجعه به روان درمانگر و طی کردن روند درمانی، اعلام کنید.
- اگر همسرتان شما را به شدت آزار می دهد و مدام شما را مورد ضرب و شتم قرار می دهد، به طوری که اصلا امکان حرف زدن با او وجود ندارد، حتما به مکانی امن بروید، از دوستان یا آشنایان کمک بگیرید و یا با اورژانس اجتماعی (123)، تماس بگیرید، دقت داشته باشید که همسر شما نباید از قصد شما برای دریافت کمک مطلع شود.
- اگر قصد جدایی از همسرتان را دارید قبل از آن تمام شرایط را بسنجید و حتما با یک روانشناس و مشاور خانواده مشورت کنید. دریافت مشاوره حقوقی نیز می تواند به شما کمک کند که از حقوق خود مطلع شوید و بتوانید بهترین مسیر را طی کنید. به طور کلی سعی کنید بی گدار به آب نزنید و قبل از هر اقدامی اطلاعات لازم را کسب کنید.
- در آخر اینکه خودتان را مستحق پذیرش درد و عذاب ندانید و سعی کنید در درجه اول از سلامت روان خودتان و البته فرزندتان مراقبت کنید، همانطور که گفته شد دریافت مشاوره در این شرایط می تواند کمک بزرگی به شما بکند.
در آخر اینکه اگر قصد دریافت مشاوره دارید، می توانید از مشاوران مجرب و متخصص مرکز مشاوره ستاره ایرانیان، نوبت مشاوره دریافت کنید و از خدمات روان شناختی این مرکز بهره مند شوید.
رزرو وقت برای مشاوره خانواده و درمان رفتار بد همسر از مرکز مشاوره ستاره با شماره تلفن های 02122354282و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050و 09108347597 امکان پذیر است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
عاطفه قربانی
من ۷ سال ازدواج کردم همسرم همیشه منوکتک میزنه من بااین وضع چیکارکنم توراخداراه حل نشونم بدین
952 روز پیش ارسال پاسخروانشناس
سلام به شما دوست عزیز
952 روز پیش ارسال پاسخقابل درک هست که این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه شده است اما عزیزم در این مسیر خب شما از 7 سال شناخت نسبت به همسرتان صحبت می کنید که می توانید در مورد تصمیم گیری برای زندگی مشترکتان و همچنین شناخت بعد رفتاری و شخیتی همسرتان به شما کمک زیادی کند.
کتک زدن، قهر کردن های طولانی و به شکل یک راحل همه نشان از رفتارهای رشد نیافته می باشد که می تواند سالها با یک فرد همراه شود و به عنوان راحلی برای بیان احساسات و نیازها از سمت این افراد مورد استفاده قرار گیرد.
در این مسیر بهتر است که بدون سرزنش و یا به دنبال مقصر گشتن در زمانی که همسرتان در شرایط روحی بهتری هستند با ایشان در مورد مراجعه به زوج درمانگر برای بهبود مسیر ارتباطی و زندگی مشترکتان صحبت کنید.
اما اگر ایشان حاضر به مراجعه نیستند خب خود شما می توانید در این مسیر گام بردارید چون هم شناخت بهتر رفتارهای خودتان و هم همسرتان می تواند از برخوردهای فیزیکی و آسیب های جسمی به شما جلوگیری کند و هم اینکه خب با شناخت بهتر می توانید تصمیم گیری بهتری هم برای زندگی مشترکتان داشته باشید .
Tala
با سلام . من خانم مجرد دانشجو PH.D حدود سی و خوردهای سال دارم و مادرم که حدود هشتاد هستن، از موقعی که یادمه تا الان که سنمون بالا رفته، وقت گیر باره
927 روز پیش ارسال پاسخبهم توهین میکنه و کتک هم میزنه گهگاه . دکتر روانشناس نمیاید و قرص هم نمیخوره. چون فیلم و ضبط صداشو به دکتر روانپزشک نشون دادم. چون همراهی نمیکنه دکتر گفته نمیتونه کاری براش بکنه و مسله بعدی اینکه وقتی اون میزنه من بیشتر از شنیدن حرفهای بی اساس که به من نسبت میده منم عصبی میشم از کوره در میرم و منم میزنم. ولی بنده اصلا دست بزن ندارم و فقط با ایشونم اینم و نه هیچ کس دیگه..سوالم این هست که آیا هر زدن، دلیل اختلال روانی داره یا خیر؟ دکتر رفتم چیزی نگفته راجع به خودم. سوال دوم اینه که شما جناب/ خانم دکتر محترم نظری دارین؟ ( زمانی که میگم جوابشو ندم اون بدتر میکنه .اینو امتحان کردم. و حتی مثلا وقتایی که تو اتاقم هستم خودش همینطوری بی وقفه بهم فحش میده و بدگویی میکنه بطوری که صداش نمیگذاره رو درس تمرکز کنم) ممنونم
روانشناس
سلام به شما دوست عزیز
927 روز پیش ارسال پاسخاینکه این شرایط برای شما هم با فشار روحی همراه شده است شکی وجود ندارد اما دقت کنید که خب این روشی می باشد که مادر شما در همه این سالها از آن استفاده می کردند تا بتوانند احساسات و نیازهای خود را بیان کنند و خب اگر شما نیز بخواهید از این روش استفاده کنید این باعث می شود که مکشلات بین شماها افزایش پیدا کند .
در کنار اینکه خود شما فشار روحی بیشتری را تجربه می کنید.
بهتر است از ایشان در زمان مناسبی سوال کنید که چه توقعی از شما دارند و شما نیز در مورد احساسات و توقعاتی که از ایشان دارید صحبت کنید.
در مورد مشکلات ایشان خب بله نیاز به بررسی دقیق می باشد و تنها براساس یک فحاشی و یا کتک زدن نمیتوان نظری بیان کرد .
اما شما میتوانید مسیر ارتباطی خودتان را بسازید و زمانی که احساس می کنید ایسان عصبانی هستند بیان کنید که ادامه صحبت را به بعد واگذار می کنید و به اتاق خودتان بروید .
بهتر است از درگیری فیزیکی خوداری کنید و سعی کنید مسیر تعامل بین خودتان را افزایش بدهید.
زهرا فیازی
سلام منم شوهرم همش دست بزن داره دیگه خسته،شدم
696 روز پیش ارسال پاسخروانشناس
سلام به شما دوست عزیز
695 روز پیش ارسال پاسخقابل درک است که این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه شده است اما عزیزم نادیده گرفتن این مشکلات کمکی به شما و همسرتان و در کنار آن زنگی مشترکتان نمی کند.
بهتر است تا جایی که امکان دارد با همسرتان برای زوج درمانی اقدام کنید تا بتوانیم به هردوی شما کمک کنیم در مسیر ارتباطی بهتری بتوانید در مورد مسیر زندگیتان پیش بروید.
اگر ایشان نیز حاضر به مراجعه نیستند بهتر است خود شما مراجعه کنید تا در کنار کمک به بهبود شرایط روحی شما شرایط زندگی مشترکتان بررسی شود و تا جایی که در توانمندی شما می باشد این مشکلات بازسازیی شود و در کنار اینکه خب نسبت به شرایط در مورد ادامه و یا حتی جدایی تصمیم گیری کنید.
بهتر است در زمان عصبانیت از ادامه بحث با ایشان خوداری کنید تا از آسیب جسمی به شما جلوگیری شود.
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
021-22354304
هستی شادان
سلام من ۱۰ ماهه ازدواج کردم شوهرم شر چیزای بیخودی عصبی میشه و در حد مرگ بهم میزنه و مشت میکوبه تو سرم و دلمو.....نمیدونم باید جیکارکنم خسته شدم
453 روز پیش ارسال پاسخمرکز مشاوره ستاره
سلام دوست عزیز.
379 روز پیش ارسال پاسخشنیدن اینکه شما در زندگی زناشویی خود با این مشکلات روبرو هستید، بسیار ناراحت کننده است. هیچ کس نباید در زندگی زناشویی خود مورد بی احترامی یا توهین قرار گیرد، چه رسد به کتک خوردن.
مهم است که درک کنید که این رفتار همسر شما قابل قبول نیست و شما نباید آن را تحمل کنید. شما حق دارید در یک رابطه سالم و محترمانه زندگی کنید.
متاسفم که شما را در این وضعیت دیدم. می دانم که این کار آسانی نیست، اما مهم است که به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. بسیاری از زنان با این شرایط روبرو هستند.
در اینجا چند نکته برای کمک به شما در مقابله با این وضعیت آورده شده است:
با همسر خود صحبت کنید. اولین قدم این است که با همسر خود در مورد رفتار او صحبت کنید. به او بگویید که رفتارش شما را ناراحت می کند و می خواهید این رفتار را متوقف کند.
اگر صحبت با همسرتان مشکل بود، با یک مشاور ازدواج صحبت کنید. یک مشاور می تواند به شما کمک کند تا با همسر خود ارتباط برقرار کنید و راه حلی برای این مشکل پیدا کنید. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.
مرکز مشاوره ستاره
سلام،
379 روز پیش ارسال پاسخمتاسفم که می شنوم در این شرایط سخت قرار دارید. خشونت خانگی هرگز قابل قبول نیست و شما نباید آن را تحمل کنید.
در اینجا چند نکته وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند:
1. از خودتان محافظت کنید. اگر شوهرتان در حال خشونت است، سعی کنید خودتان را از او دور کنید. اگر می توانید، به اتاق دیگری بروید یا از خانه خارج شوید. اگر نمی توانید از او دور شوید، سعی کنید از خود دفاع کنید.
2. از دیگران کمک بگیرید. اگر می توانید، با یک دوست، عضو خانواده یا مشاور صحبت کنید. آنها می توانند به شما حمایت عاطفی و عملی ارائه دهند. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.